Wiosna sprzyja zdrowemu odżywianiu. Chętniej sięgamy po świeże warzywa i owoce bądź przygotowujemy pyszne koktajle. Najbardziej zdrowe są zielone. Zawierają żelazo, magnez, fosfor, potas, chlorofil, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K, białko oraz błonnik. To prawdziwe bomby witaminowe, które oczyszczają organizm, zapobiegają procesom starzenia i wielu chorobom dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu. Zielone koktajle mają mnóstwo plusów, ale też minusy. Te koktajle, ktore są zrobione na bazie szpinaku lub szczawiu zawierają szkodliwy kwas szczawiowy. Jego nadmiar przyczynia się do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu przez organizm. Może też prowadzić do powstania kamieni nerkowych. - Jeżeli decydujemy się już na zielone koktajle, to ograniczmy wtedy picie kawy i herbaty. Zamieńmy to na wodę, zostawmy sobie zielone koktajle, na pewno będzie to bezpieczniejsze dla zdrowia i nie zwiększymy wtedy ilości kwasu szczawiowego. Mało kto wie, że kawa i herbata są bogate w kwas szczawiowy, a to może przyczyniać się do powstawania złogów w naszym organizmie, czyli kamicy pęcherzyka czy kamicy nerek - powiedziała dr Monika Dąbrowska-Molenda w wywiadzie dla agencji Newseria Lifestyle.
Zobacz: PIĘKNA Ania zdradza sekret swojej urody: Koktajl ze szpinaku ujędrnia ciało! [GALERIA]
Przeczytaj też: Jennifer Aniston: Popijam koktajl z organicznych warzyw