Ziemniaki faszerowane mięsem mielony: przepis na danie 2 w 1!

i

Autor: Shutterstock Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to przepis na danie obiadowe typu 2 w 1.

Król polskich stołów

2021-02-19 14:22

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych produktów żywnościowych. Sycące, bogate w skrobię stanowią bazę do wielu smacznych dań. Przyrządzamy z nich niezliczoną ilość potraw i przekąsek. Mogą być tylko dodatkiem do mięsa czy ryb, ale też samodzielnymi daniami w postaci kopytek, kartaczy, placków czy zapiekanek.

Ziemniaki faszerowane boczkiem i kapustą kiszoną

Przysmak góralskiej kuchni to smakowite danie, idealne na obiad czy ciepłą kolację

w zimowe dni

Składniki:

1 kg ziemniaków,

50 dag kapusty kiszonej,

20 dag boczku,

4 jajka,

1 cebula,

2 łyżki masła,

5 łyżek mleka,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić na cienkie plastry, przysmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić na talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroić, włożyć do dużego garnka, dodać boczek i cebulę. Dusić ok. 30 minut. Dodać pokrojone jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić i obrać. Wierzchy ziemniaków odkroić, wydrążyć środki. Ziemniaki napełnić farszem, przykryć wierzchami, ułożyć w brytfance, zalać roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekać 15 min.w temp. 160 st.

Przeczytaj też: Domowe sposoby na lśniące włosy. Proste metody, które działają [PORADY]

Fioletowa zupa

Popularna kartoflanka jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna. Tym razem podajemy ją w wersji fioletowej

Składniki:

800 g fioletowych ziemniaków,

600 ml bulionu warzywno-drobiowego,

1 cebula,

ząbek czosnku,

łyżka masła,

4 łyżki śmietany

sól, pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować do miękkości. Obraną cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzoną zupę blendować do czasu, aż jej konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodać śmietanę i koperek. Można podawać z grzankami.

Zdaniem eksperta: Czy warto liczyć kalorie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki