Tradycyjna receptura

Ten niesamowity przepis na świąteczne pierniki odmieni twoje święta Bożego Narodzenia

2022-12-22 13:30

Pieczenie pierników na święta Bożego Narodzenia to tradycja w wielu Polskich domach. Na portalu se.pl prezentujemy wam wspaniały przepis, który polecają członkinie koła gospodyń wiejskich KGW Swojskie Klimaty z Grębocina koło Torunia. Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie! Zobaczcie film z wypiekania pierniczków i instrukcję, jak zrobić podobne.

Kto nie lubi pysznych pierniczków z wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu? Założymy się, że takich osób jest bardzo niewiele. Boże Narodzenie 2022 zbliża się wielkimi krokami, więc pędzimy do naszych czytelników z inspiracjami, które mogą odmienić ich święta. Gospodynie, na czele z Sołtys Grębocina Beatą Żurawską przygotowały świąteczne przysmaki według tradycyjnego przepisu i postanowiły się nim podzielić z innymi.

Składniki:

  • 240 gram mąki pszennej,
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżka stołowa cynamonu,
  • 2 żółtka,
  • 100 gram masła,
  • 50 gram smalcu (nadaje kruchości),
  • 100 gram cukru pudru,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • skórka smażona z jednej pomarańczy.

Jak przygotować świąteczne pierniki? Ten przepis odmieni wasze Boże Narodzenie

Mamy dla was szczegółową instrukcję, dotyczącą przygotowania pierniczków. Szczegóły przekazało biuro prasowe Starostwa Powiatowego w Toruniu. Jego przedstawiciele nagrali specjalny świąteczny film, na którym członkinie KGW Swojskie Klimaty z Grębocina przygotowują pierniczki. A oto obiecany przepis!

  • Mąkę, masło w temperaturze pokojowej i smalec siekamy. Do masy dodajemy cukier puder i miód. Ciasto wyrabiamy.
  • Następnie do masy dodajemy żółtka. I całość wyrabiamy ręcznie. Dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia lub sodę oraz smażoną skórkę z pomarańczy.
  • Masę wyrabiamy, aż do momentu połączenia składników w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w bawełnianą ściereczkę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Schłodzoną masę układamy na uprzednio oprószonej mąką stolnicy i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Tradycyjne grębocińskie pierniczki mają grubość nawet 2 centymetrów. Można jednak przygotować cieńsze ciasteczka. 
  • Wycinamy dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką. Blaszkę z pierniczkami wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnik i pieczemy je przez 10-15 minut.
  • Upieczone pierniczki studzimy, a kiedy całkowicie wystygną dekorujemy.

- Ciasteczka warto przechowywać w dużym szklanym słoju, do którego wkładamy dodatkowo laskę wanilii i kawałki jabłka - to jeszcze wzmocni piernikowe aromaty - przekazują gospodynie.

Pierniczki i smażona skórka pomarańczy

  • Pomarańczę trzeba wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Czystą i obraną skórkę (bez białej części) należy pokroić w drobniutką kosteczkę .
  • Poszatkowaną skórkę następnie wsypujemy do rondelka i zasypujemy ją  połową szklanki cukru oraz 2 łyżkami stołowymi wody.
  • Smażymy ok. 20 minut cały czas mieszając na bardzo małym ogniu -jeśli za szybko gęstnieje można dodawać wody.
  • Gotową smażoną skórkę po wystudzeniu przechowujemy szklanym słoiku w chłodnym miejscu.

Pod tekstem zamieszczamy obiecany filmik i galerię ze zdjęciami z procesu przygotowania pierników! Wszystkim czytelnikom życzymy Wesołych Świąt i pyszności na stołach!

Spodobał ci się materiał? Obserwuj nas na Facebooku!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki