Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

i

Autor: Pixabay Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Groźna bakteria w warzywach! Już 9 ofiar śmiertelnych. GIS wydał komunikat

2018-07-11 11:01

W mrożonych warzywach wykryto bakterię Listeria monocytogenes, która może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Na świecie odnotowano co najmniej 47 przypadków zachorowań. Zmarło 9 osób. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów.

Śmiertelnie groźna bakteria

GIS wydał komunikat o niebezpiecznej bakterii, której występowanie odnotowano w mrożonych warzywach, w tym w kukurydzy. Zatrucia listeriozą są rzadkie. Nie zmienia to jednak faktu, że choroba jest bardzo groźna, zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności, seniorów, kobiet w ciąży i niemowląt.

Hel: Podwodne tory kilka metrów od plaży! Skąd się tam wzięły? [WIDEO]

W kilku krajach odnotowano ogniska choroby, są przypadki śmiertelne. Najczęstsza forma to posocznica listeriozowa, w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu.

Jak uniknąć zachorowania?

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet, jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Pielęgniarki mówią "dość". Trwa protest. Zobacz TO WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki