Warszawa. Kowalscy zapraszają na pyszne pączki!

2014-02-26 22:41

Cukiernia Kowalscy na Pradze-Południe od ponad 40 lat cieszy się uznaniem wśród warszawiaków. Można kupić tu pyszne wypieki albo zjeść w stu procentach naturalnego pączka na miejscu. Nie zabraknie ich również w tłusty czwartek. Mistrz Wojciech Kowalski (60 l.) poczęstuje dziś swoimi wybornymi smakołykami również naszych Czytelników.

- Już od 42 lat przygotowujemy pączki według własnej, sprawdzonej receptury, która pozostaje tajemnicą zakładu - opowiada mistrz Wojciech Kowalski z cukierni przy ul. Grochowskiej 173/175. - Nadzienie do nich powstaje na bazie powideł śliwkowych oraz skórki pomarańczy, a pączki oblane są cukrową pomadą o smaku pomarańczowym, z zanurzonymi w niej kawałkami skórki pomarańczowej - zdradza.

W tłusty czwartek cukiernia sprzedawać będzie wyłącznie pączki, "pączusie" i faworki. Już o 6 rano można kupić tam będzie jeszcze ciepłe smakołyki, smażone w cukierni po północy. Pracownicy cukierni przygotowali ich aż kilka tysięcy sztuk.

Zobacz: TŁUSTY CZWARTEK już 27 lutego! Skąd się wzięło święto łasuchów? Pączki i faworki!

Mistrz Kowalski zadbał też o Czytelników "Super Expressu". Dla pięciu osób, które dodzwonią się do nas dziś jako pierwsze, mamy zestawy pysznych pączków z Cukierni Kowalski. W każdym z nich znajdzie się pięć pysznych ciastek. Wystarczy zadzwonić dziś o godz. 10.30 pod numer telefonu 022 515-91-25. Smacznego!

Faworki według przepisu mistrza W. Kowalskiego

Potrzebujemy:
* 12 żółtek
* 2 całe jaja
* 5 dag masła
* ok. 10 dag tłustej śmietany (30 proc.)
* 50-60 dag mąki
* 5 dag spirytusu
* odrobina startej wanilii lub cukru waniliowego

Jaja i żółtka ubić, w osobnym naczyniu ubić śmietanę. Napowietrzone już masy zmieszać ze sobą i zagnieść z mąką, dodać do nich pozostałe składniki. Całą masę przekręcić dwa lub trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto powinno być aksamitne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowane jak najcieniej kroimy na prostokąty o wielkości 4 x 8 cm i formujemy z nich faworki. Przygotowujemy głęboką patelnię lub płytki garnek z dużą ilością smalcu i wrzucamy do tłuszczu przygotowane faworki. Smażymy, aż się zarumienią. Odsączone i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Tłusty czwartek też w urzędach

Na słodki poczęstunek mogą liczyć dziś też mieszkańcy Bemowa. Od rana na osoby załatwiające sprawy urzędowe w budynku ratusza przy ul. Powstańców Śląskich 70 czekać będą tace z pączkami. Dzielnica rozda ich pół tysiąca.

Z kolei w Urzędzie Dzielnicy Wola, w sali sesji, o godz. 14 rozpoczną się II zawody w jedzeniu pączków na czas o tytuł Wolskiego Pączusia 2014. Do zjedzenia będzie pięć pączków. Wstęp jest wolny zarówno dla uczestników, jak i kibiców.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki