Strażacy uwięzieni na kwarantannie

Autor: Mieczysław Jaworski

SGSP: Minister ODWOŁAŁ komendanta! W szkole doszło do poważnych nieprawidłowości

2020-04-29 16:22

W Szkole Głównej Służby Pożarniczej nie działo się dobrze. Kontrole, które zakończyły się odwołaniem rektora-komendanta dotyczyły m.in. postępowania kierownictwa w związku z niebezpieczeństwem rozprzestrzeniania się koronawirusa na terenie uczelni.

Szef MSWiA zapoznał się z raportem z prac zespołu komendanta głównego PSP do wyjaśnienia przyczyn i okoliczności wystąpienia przypadków zakażenia koronawirusem w Szkole Głównej Służby Pożarniczej. Zespół z Komendy Głównej PSP skontrolował m.in. postępowanie kierownictwa w związku z niebezpieczeństwem transmisji koronawirusa SARS COV-2 na terenie uczelni. Przypomnijmy, że mimo, iż kilkunastu podchorążych zgłaszało objawy koronawirusa zanim epidemia w ich szkole się rozprzestrzeniła, od zastępcy komendanta mieli usłyszeć, że symulują. Zastępca został zdymisjonowany. Teraz przyszła kolej na samego rektora.

STRASZNA przepowiednia słynnego JASNOWIDZA dla Warszawy! Jego WIZJA już się SPRAWDZA!

Kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości zarówno w odniesieniu do kadry kierowniczej i dowódczej, jak i do podchorążych wszystkich kompanii. W szkole został przyjęty niewłaściwy system zarządzania, co w efekcie doprowadziło do obniżenia dyscypliny wśród kadry i studentów. W toku czynności ustalono m.in. że wprowadzone ograniczenie wydawanych przepustek i udzielanych urlopów nie miało zastosowania w praktyce, co przyczyniło się do emisji COVID-19 na terenie uczelni. Dla przykładu - 13 marca br. zostało ogłoszone rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie wprowadzenia stanu zagrożenia epidemicznego. Mimo to wydano wtedy 49 przepustek, a 150 zostało przedłużonych!

NASTOLATKOWIE zamordowali koleżankę? HORROR pod Warszawą!

Ze względu na skalę nieprawidłowości, szef MSWiA podjął decyzję o odwołaniu z funkcji rektora-komendanta SGSP nadbryg. dr. hab. inż. Pawła Kępki. – Zespół z Komendy Głównej szczegółowo wyjaśnił działanie uczelni w kontekście przypadków koronawirusa wśród podchorążych. Obiecałem, że nie będzie zamiatania sprawy pod dywan i wyciągnę pełne konsekwencje wobec winnych tej sytuacji. Słowa dotrzymuję. Nie obejdzie się również bez zmian organizacyjnych w samej szkole, tak aby nigdy więcej nie doszło do tak nagannej sytuacji jak ta, z którą mieliśmy do czynienia – podkreślił minister Mariusz Kamiński.

Dziś zmiany we władzach Targówka! Spędzają radnych do urzędu, żeby odwołali burmistrza

Super Raport 29 IV (goście: Fogiel, Dudek)

Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj.