Warszawa. Hodują miód na dachu hotelu

2013-07-26 4:00

Nie trzeba mieć pasieki! Pyszny zdrowy miód można też hodować na... dachu wieżowca. Dokładnie rok temu po raz pierwszy w Polsce na dachu hotelu Hyatt Regency postawiono dwa ule. Był to pomysł samego dyrektora generalnego.

- Wpadłem na pomysł produkowania dla swoich klientów własnego miodu, po tym jak byłem z żoną na spacerze na Starym Mieście - mówi w rozmowie z "Super Expressem" mr. Heddo Siebs, dyrektor generalny Hyatt Regency Warsaw.

>>> Złodzieje KRADNĄ PSZCZOŁY! Zorganizowane gangi okradają pasieki


- Podczas naszego spaceru zauważyłem protestujących pszczelarzy, którzy domagali się ochrony tych pracowitych zwierząt. W tym roku na dachu hotelu postawionych jest już sześć uli, w których pracuje około pół miliona pszczół - dodaje zadowolony dyrektor.

Owady zbierają nektar z kwiatów drzew znajdujących się w położonym w pobliżu Hyatta parku Łazienkowskim. Złoty słodki płyn jest potem serwowany gościom podczas śniadań. Każda porcja miodu wytwarzana przez pszczoły przed podaniem gościom jest dokładnie badana w laboratorium.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki