PAMIĘTNIKI Z WAKACJI: Beatka, czyli Katarzyna Malinowska: Teraz robię CIASTOWEGO JEŻA! PRZEPIS + ZDJĘCIA

2012-04-17 16:32

Czas mięsnego jeża już przeminął. Tylko my ujawniamy, jak wygląda prawdziwy jeż, którego w swojej kuchni robi niezapomniana Beatka z programu telewizji Polsat "Pamiętniki z wakacji", czyli Katarzyna Malinowska (27 l.)! Okazuje się, że jej smakołyk nie jest wcale mięsny, tylko... słodki.

Mięsny jeż - każdy Polak już wie, co to takiego. Bohaterka reality show "Pamiętniki z wakacji", Beatka grana przez Katarzynę Malinowską (27 l.), stała się dzięki niemu sławna, a ludzie zaczepiają ją na ulicy. - Mam już dość mięsnego jeża! - wzdycha pani Kasia. Jak to wszystko się zaczęło? - Znalazłam w Internecie ogłoszenie o castingu - opowiada. - Pojechałam na niego z dziećmi i mamą. Po kilku miesiącach zadzwonił telefon z Polsatu. Spytali, czy zgodziłabym się zagrać i pojechać na Gran Canarię - wspomina. W programie miała podać tacę z 40 rodzajami mięsa ułożonymi w kształt jeża. - Nabijaliśmy się z tego i próbowaliśmy wymyślić fajną nazwę - tak powstał Mięsny Jeż - śmieje się "Beatka" i dodaje, że potrawy nawet nie spróbowała. - Zyskałam fajne wczasy, przygodę życia i 500 zł - podsumowuje pobyt na Gran Canarii.

Potem wszystko potoczyło się szybko. Mięsny jeż podbił Internet, a pani Kasia stała się rozpoznawalna. - Reakcje ludzi są różne. Czasem obce osoby chcą robić sobie ze mną zdjęcia, ale zdarzyło się, że ktoś krzyczał: "Coś ty z siebie zrobiła!", "Schudnij!". Bywa, że ludzie idą za mną i śpiewają: "Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz!". W życiu jestem inna niż Beatka, wiele przeszłam i mam inaczej poukładane w główce. A od mięsnych jeży wolę ciastowe. Mam dla was niespodziankę - przepis na jeże, które robię u siebie w domu - uśmiecha się pani Kasia.

Przepis na jeża ciastowego:
Biszkopt: 6 jaj,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylac na tortownicę i piec około 30-40 min w 175 st. C.
Masa:150g masła, 3 żółtka, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru pudru. Masło utrzeć, podobnie żółtka połaczone z cukrem i kakao. Wszystko wymieszać.
Polewa:1 kostka margaryny,1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao.
Wystudzonego biszkopta wyciąć i uformować w kształt jeża. Przełożyć masą i po wierzchu polać polewą czekoladową lub wysmarować masą czekoladową. Dekorować dowolnie, byle wyszedł jeż.

Przepis na jeża ciastowego:

Biszkopt: 6 jaj,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.

Wylać na tortownicę i piec około 30-40 min w 175 st. C.Masa:150g masła, 3 żółtka, 3 łyżki kakao, 4 łyżki cukru pudru. Masło utrzeć, podobnie żółtka połączone z cukrem i kakao. Wszystko wymieszać.

Polewa:1 kostka margaryny,1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao.

Wystudzonego biszkopta wyciąć i uformować w kształt jeża. Przełożyć masą i po wierzchu polać polewą czekoladową lub wysmarować masą czekoladową. Dekorować dowolnie, byle wyszedł jeż.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki