Przepisy Magdy Gessler na dania świąteczne! Przygotuj z nami święta!

2014-12-04 20:00

Boże Narodzenie za pasem! Wiecie już jakie potrawy zagoszczą na Waszych wigilijnych stołach? Postawicie na tradycyjne, rodzinne przepisy czy może macie ochotę spróbować czegoś nowego i oryginalnego? Zebraliśmy dla Was kilka przepisów na świąteczne potrawy. Ich autorką jest Magda Gessler, restauratorka i prowadząca "Kuchenne rewolucje w TVN". Oto one!

Piernik świąteczny Magdy Gessler

 

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka miodu
1/2 kostki margaryny
6 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka śmietany
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
2. Potem wlej śmietanę i zagotuj.
3. Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
4. Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Kotlety z karpia Magdy Gessler

 

Składniki:

1 karp o wadze około 1 kg
sok z 1 cytryny
sól
3 ząbki czosnku
1 l oleju rzepakowego
20 dag bryndzy podhalańskiej
kilka gałązek natki
mąka
2 jajka
1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego
½ szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
5. Odłóż na parę godzin.
6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
8. Musisz bardzo starannie spanierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

 

Składniki:

5 kg obranych i pokrojonych buraków;
5 kapeluszy borowików lub 20 podgrzybków;
3 liście laurowe;
ziele ang.;
goździki;
10 ziaren pieprzu;
kminek;
4 pory z liśćmi;
10 cebul;
ocet dębowy;
obierki z 4 sztuk złotej lub szarej renety;
5 ząbków czosnku lekko zgniecionych.

Sposób przygotowania:

Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela ang., 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie). Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucić cebule. Wrzucić obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.

Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler

 

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 200 g
olej lniany 100 ml
mąka pszenna 1 kg
ciepła woda 0,5 litra
cebula 3 sztuki
masło 1/2 kostki
sól

Sposób przygotowania:

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.

Śledzie z grzybami Magdy Gessler

 

Składniki:

solone filety śledziowe 6
szklanki mleka 2
duża cebula 1
grzyby leśne(np. borowiki, kurki) 150 g
ogórek kiszony 1
pół szklanki miodu
sól
pieprz
masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zaskakujący przepis na wyśmienite śledzie, w mojej rodzinie znany od pokoleń. Prawdziwki można wymieszać pół na pół z żółtymi małymi kurkami. Włożyć filety śledziowe do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 4 godziny. Pokroić cebulę i ogórka w drobną kostkę. Zalać grzyby wodą i odstawić, żeby zmiękły. Zeszklić cebulę na maśle, dodać borowiki, miód i dusić na małym ogniu, aż grzyby się ugotują. Pokroić śledzie na cienkie paski, dołożyć do grzybów i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane natką pietruszki.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki