Top Chef 4. Zainspiruj się. Menu degustacyjne finalistów Top Chef. Co przygotowali kucharze?

2015-05-22 12:59

To już koniec 4. edycji Top Chefa. Na szczęście niedługo rusza kolejna. 4. odsłona show jest wyjątkowa, bo pierwszy raz wygrała go kobieta. Przygotowaliśmy dla was menu degustacyjne uczestników Top Chefa. Te dania wyglądają tak pięknie, że trudno oderwać od nich wzrok. Zainspirujcie się jeszcze przed obiadem!

Łukasz Budzik:
Ostryga z galaretką buraczaną, selerem naciowym i jabłkiem z chrzanem
Foie gras z rabarbarem
Pierogi z bobem i parmezanem z sosem curry
Jagnięcina ze szparagami, skorzonerą i sosem szparagowym
Mus z białej czekolady i kokosa z galaretką i sorbetem z marakui oraz kruszonką mleczną

Łukasz jak zawsze poeksperymentował. Bardzo starał się zaimponowac jurorom nietypowymi technikami gotowania. W przygotowaniu dań wykorzystał między innymi ciekły azot.

Jagnięcina ze szparagami, skorzonerą i sosem szparagowym

i

Autor: Facebook Jagnięcina ze szparagami, skorzonerą i sosem szparagowym

Katarzyna Daniłowicz:
Foie gras w galaretce z porto z rabarbarem i brioszką
Jajko szkockie w kaszance z przegrzebkiem, puree kalafiorowym i musem z jabłka
Turbot z puree z dyni, bobem i kalarepą
Udziec z sarny z puree z pasternaku, ziemniakami, żelem z jeżyn i grzybami
Ciastko czekoladowe z colą, pianą z marakui, żelem kokosowym i sorbetem mango

Z całą pewnością można stwierdzić, że Kasia lubi blendować. W jej menu dużo puree. Daniłowicz postawiła na lekki światowy misz-masz smaków. Jajko szkockie wygląda imponująco.

Jajko szkockie w kaszance z przegrzebkiem, puree kalafiorowym i musem z jabłka

i

Autor: Facebook Jajko szkockie w kaszance z przegrzebkiem, puree kalafiorowym i musem z jabłka

Adam Adamczak:
Ravioli z buraka z kozim serem
Cannelloni z kalmara z krabem i sosem szpinakowym
Turbot z zielonymi warzywami i sosem maślanym
Gołąb z grasicą, sosem grzybowym, porzeczką i kaszą pęczak
Paryżanka z musem różanym, malinami i lodami z rokitnika

Dania Adama genialnie prezentują się na talerzu! A przygotowany przez niego deser jest nie lada pokusą, nie tylko dla wielkich łasuchów.

Paryżanka z musem różanym, malinami i lodami z rokitnika

i

Autor: Facebook Paryżanka z musem różanym, malinami i lodami z rokitnika

Zobacz: Top Chef 4, FINAŁ. Amaro chce wylizać talerz po Łukaszu!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki