Bez niej Anna Lewandowska nie wyobraża sobie wigilijnego stołu! Poznaj przepis na postną kapustę z grzybami

2025-12-23 15:21

Choć Anna Lewandowska na co dzień słynie z promowania nowoczesnego i zdrowego stylu życia, w Święta Bożego Narodzenia stawia na klasykę. Trenerka przyznała, że na jej wigilijnym stole nie może zabraknąć jednej, kluczowej potrawy. To tradycyjna postna kapusta z grzybami. Poznajcie sprawdzony przepis żony kapitana reprezentacji Polski.

  • Już w środę, 24 grudnia, Wigilia Bożego Narodzenia. Przygotowania trwają w milionach domów w całej Polsce
  • Na wielu wigilijnych stołach nie może zabraknąć postnej kapusty z grzybami
  • Bez tego wieczoru nie wyobraża sobie także Anna Lewandowska! Poznaj jej przepis na to danie

Kapusta z grzybami w wykonaniu Anny Lewandowskiej. Poznaj przepis!

W domu Roberta i Anny Lewandowskich świąteczne przygotowania idą pełną parą. Gwiazda nie ukrywa, że ten wyjątkowy czas w roku rządzi się swoimi prawami. „W tym okresie chętnie próbuję nowe, innowacyjne dania, ale z chęcią sięgam także po tradycyjne potrawy” – pisze trenerka.

Wśród dwunastu potraw jedna zajmuje w sercu Lewandowskiej miejsce szczególne. To aromatyczna kapusta z grzybami. Aby wyszła idealna, Ania ma jedną, kluczową radę, której warto posłuchać, planując kuchenny harmonogram.

Anna Lewandowska zrobiła nowy tatuaż. Ten ma dla niej wyjątkowe znaczenie! Wzruszające

Lewandowska podkreśla, że tego dania nie warto zostawiać na ostatnią chwilę. Wręcz przeciwnie – im wcześniej się za nie zabierzemy, tym lepiej. „Pamiętaj, że taka kapusta najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu, więc zarezerwuj sobie na nią czas na kilka dni przed Wigilią” – radzi gwiazda. Dzięki temu smaki mają czas, by idealnie się „przegryźć”.

Oto jak przygotować kapustę z grzybami według przepisu Anny Lewandowskiej.

Składniki na postną kapustę Anny Lewandowskiej

  • 300 g kapusty kiszonej
  • około 100 g suszonych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania (pisownia oryginalna z bloga HPBA.pl):

Grzyby moczyłam przez całą noc. Następnie gotowałam je przez około 25 minut, aż były miękkie. Po ugotowaniu odcedziłam grzyby i pokroiłam je na mniejsze kawałki. Pokrojoną kapustę dodałam do wywaru po grzybach i gotowałam około 20 minut. W międzyczasie starłam marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodałam pod koniec gotowania do kapusty. Cebulkę drobno pokroiłam i poddusiłam na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodałam do kapusty razem z grzybami. Na koniec doprawiłam do smaku.

Quiz. Wigilia i Boże Narodzenie w PRL-u. Spraw sobie prezent pod choinkę i zgarnij pełną pulę 10/10!
Pytanie 1 z 10
Aby zrobić zakupy przed Bożym Narodzenie, niezbędne były:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki