Donald Tusk zostanie PREZYDENTEM Unii Europejskiej. Premier Tusk dostał PREZENT na WIGILII w PE

2011-12-15 20:03

Śledź podany na trzy sposoby, czerwony barszczyk oraz karp. I wszystko przygotowywane przez polskich kucharzy. Tak świętowali zakończenie polskiej prezydencji w Strasburgu polscy europosłowie, przedstawiciele rządu oraz goście. Największą sensację wzbudziło jednak nie wykwintne menu, ale propozycja dla premiera Donalda Tuska (54 l.), dla którego szykowane jest prestiżowe stanowisko w Unii Europejskiej.

We wtorkowy wieczór w Strasburgu odbyła się uroczysta kolacja polityków Europejskiej Partii Ludowej (EPP), do której należą europosłowie Platformy Obywatelskiej i PSL. W sumie było na niej około 200 osób.

Poza Donaldem Tuskiem i Jerzym Buzkiem (71 l.) gościł m.in. prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili (44 l.) i prezydent Rumunii Traian Băsescu (60 l.). Było łamanie się opłatkiem, toasty polską wódką Belvedere i recital polskich kolęd w wykonaniu Haliny Mlynkowej i Natalii Kukulskiej.

Jednak największe poruszenie wywołała przemowa Josepha Daula, przewodniczącego EPP. - Drogi Donaldzie! - rozpoczął przewodniczący, w pewnym momencie zwracając się wprost do polskiego premiera. - Jak pewnie pamiętasz, byłem pierwszym pomysłodawcą tego, by nasz przyjaciel Jerzy został szefem Parlamentu Europejskiego. Miało to miejsce kilka lat temu. Jak widzisz, udało się, choć nikt wtedy w to nie wierzył. Chcę ci powiedzieć, że widzę ciebie w bardzo poważnej funkcji, którą powinieneś objąć za 2,5 roku - stwierdził Daul.

O jakie stanowisko chodzi? - W zasadzie do obsadzenia będą wtedy trzy fotele: szefa Parlamentu Europejskiego, szefa Komisji Europejskiej i przewodniczącego Rady Europejskiej (zwanego potocznie prezydentem Unii Europejskiej). Jestem przekonany, że Tuska interesują te ostatnie dwie posady - podsumowuje uczestnik spotkania.

Co jedli na Wigilię

Przekąska zimna: Śledź podany na trzy sposoby * w śmietanowym puchu z cebulką, kiszonym ogórkiem, jabłkami i gotowanym jajkiem; * w oleju z cebulką; * po żydowsku z rodzynkami i jabłkiem * Polska wódka Belvedere

Przekąska gorąca: * Roladka ze świeżego, polskiego okonia, faszerowana musem z łososia bałtyckiego, podana na kremowym sosie koperkowym

Zupa: * Barszcz czerwony w aromacie świeżego czosnku i majeranku, podany z uszkami z farszem grzybowym

Dania główne: * Karp smażony, podany na zasmażanej kapuście z kremowym sosem grzybowym * Sandacz po kardynalsku z sosem kurkowym * Łosoś bałtycki, podany na sosie śmietanowo-porowym * Pierogi z kapustą i grzybami * Tradycyjny groch z kapustą * Bukiet warzyw blanszowanych z masłem migdałowym * Kluseczki serowo-ziemniaczane * Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem

Deser: * Świąteczne Trio składające się z piernika z bakaliami, kostki makowej z suszoną śliwką oraz delikatnego sernika, serwowane z porcją tradycyjnej kutii z makiem i bakaliami, z dodatkiem sosu czekoladowego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki