ŚWIĘTA 2012: Jak przedłużyć życie choince?

2012-12-23 22:00

Piękna i pachnąca lasem choinka zmienia się w smętny łysy krzak... To świąteczny koszmar, którego na szczęście można uniknąć. Wystarczy wiedzieć, gdzie kupić drzewko i jakie warunki mu zapewnić.

O tym, że prawdziwe choinki deklasują te sztuczne niepowtarzalnością swoich kształtów, pięknymi kolorami i zapachem, nikogo chyba nie trzeba przekonywać.

Gdzie szukać właściwego drzewka? Najlepiej po leśniczówkach i w plantacjach. - Tam są na bieżąco docinane, pośrednicy natomiast zaopatrują się w towar na początku okresu świątęcznego - radzi Leszek Gajuś (44 l.), zastępca nadleśniczego z Lubartowa.

Piotr Cebula (43 l.), leśniczy z Nasutowa, dodaje, aby po przyniesieniu do domu przyciąć 5-10 cm uschniętego pnia choinki i obsadzić ją w stojaku z wodą. Przedłuży to jej żywot nawet o kilkanaście dni. Ważne jest również miejsce, w którym stanie choinka. Musi być z dala od kaloryfera, w temperaturze 20-22 stopnie Celsjusza.

Choinki w doniczkach natomiast to zupełnie inna bajka. Teoretycznie można je później zasadzić w ogródku.

- Wszystko zależy od uczciwości sprzedawcy. Jak od wiosny rosła w donicy, to się ukorzeniła. Gorzej jak została wyjęta z ziemi tuż przed świętami i wsadzona do donicy

- mówi Leszek Gajuś. Żywe choinki nie powinny długo stać w ciepłym domu, żeby nie poczuły wiosny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki