Warto przeczytać: Kuchnia sprzed 100 lat i raj na ziemi

2017-10-25 4:00

Przedstawiamy nowości książkowe, z którymi warto się zapoznać.

Polska w momencie odzyskania niepodległości była wyniszczona i biedna, miliony ludzi żyło na skraju ubóstwa, ceny szybowały w górę, pojawili się nawet fałszerze żywności.

Jak więc radziły sobie kobiety, by wykarmić rodziny? Jak przechowywano żywność latem bez lodówek? Jak wyglądały stoły zastawione na Wigilię? O kulinarnych zwyczajach panujących w naszym kraju przed wojną opowiada książka "Dwudziestolecie od kuchni". Autorka pokazuje niezwykłą zaradność i oszczędność naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 100 lat temu i jak przyjmowano nowinki techniczne w kuchni. Do tego wiele ciekawych zdjęć.

Aleksandra Zaprutko-Janicka, "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski"

Niemcy, USA, Szwecja? A może Australia jest najlepszym miejscem do życia? Nie, podobno takim rajem na ziemi jest Kanada. Tak przynajmniej uważa autorka książki "Kanada. Ulubiony kraj świata".

By dobrze poznać ten kraj, autorka przejechała 12 tysięcy kilometrów, odwiedzała wielkie miasta i odludzia. Rozmawiała z rdzennymi mieszkańcami Kanady i emigrantami, także Polakami, politykami oraz prostymi ludźmi. I wszyscy oni wychwalali swoje życie w zgodzie, spokoju i symbiozie. I choć Kanada wcale nie jest miejscem, w którym wszyscy żyją w dostatku i idealnej harmonii, to jednak nie chcą się z niej wyprowadzać.

Warto sprawdzić dlaczego.

Katarzyna Wężyk, "Kanada. Ulubiony kraj świata"

ZOBACZ: Literacka Nagroda Nike 2017 - laureatem Cezary Łazarewicz

SPRAWDŹ: Emmy 2017 - zwycięzcy. Black Mirror na liście nagrodzonych

POLECAMY: Warto przeczytać: Aga Lesiewicz, "Zaślepienie"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki