Zaczął się WIELKI POST: Post jest zdrowy

2013-02-14 3:00

Odpoczynek dla ciała i ćwiczenie dla ducha, które przyniosą cudowne rezultaty w postaci odchudzonej sylwetki i oczyszczonej duszy. Wielki Post jest i zdrowy, i pozwala zastanowić się nad swoim życiem.

Koniec z hulankami i swawolami! Już minęła Środa Popielcowa, a to niechybny znak, że przed nami Wielki Post. Przez te 40 dni trzeba będzie obejść się bez hucznych imprez, a także tłustego mięsiwa i mocnych alkoholi. Co robić, by wyszło nam to na dobre?

- Post, podobnie jak modlitwa czy jałmużna, to praktyki służące pracy nad sobą - mówi bp Tadeusz Pieronek. - A gdy się spojrzy na to, ile ofiar ponoszą kobiety, by schudnąć, widać dobrze, jaka ta praca jest trudna. Musi być jednak przy tym dobrze ukierunkowany wewnętrznie, dawać nam satysfakcję z tego, że trzymamy się w garści i kierujemy swoim życiem - dzięki własnym decyzjom i Bożej pomocy - dodaje duchowny.

A jak post wpływa na nasz organizm? - Weźmy w tym czasie przykład z Włochów i stosujmy kuchnię śródziemnomorską bogatą w warzywa, oliwę, ryby - radzi dietetyk, Ewa Ceborska z Food &Diet. - Gdy ograniczamy mięso, tłuszcze, przewód pokarmowy odpoczywa i regeneruje się. Pamiętajmy też, by pierwszego dnia po zakończeniu postu od razu nie rzucać się na jedzenie, bo cały wysiłek pójdzie na marne - dodaje.

- Ale post nie może być tylko pretekstem do odchudzania, ma być przede wszystkim ćwiczeniem duchowym! - przestrzega biskup Pieronek.

Daj odpocząć organizmowi

Śniadanie

5 łyżek stołowych płatków owsianych, niecała szklanka mleka, jabłko. Pokroić jabłko w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać i jeść na zimno lub zagotować, aż powstanie papka.

Obiad

50 g makaronu spaghetti

1/4 puszki tuńczyka

pół puszki pomidorów w zalewie

2 marchewki

pół cebuli

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

starty parmezan lub 2 plasterki goudy

Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy startą marchewkę. Gdy się poddusi (po ok. 5-7 min.), zalewamy pomidorami i dodajemy tuńczyka, mieszamy z ugotowanym makaronem i serem.

Kolacja

1 grahamkę posmarować 2 łyżeczkami margaryny, na każdej połówce położyć po plasterku sera żółtego, liść sałaty i po połówce jednego ogórka kwaszonego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki