Nowy przewodnik ZAGAT juz gotowy. Na co mają apetyt nowojorczycy

2015-10-14 0:00

Słynny ZAGAT przygotował kolejny przewodnik po restauracjach. Wśród nowojorskich lokali prym wiodą te serwujące dania kuchni francuskiej. Ale wcale nie oznacza to, że tylko na to mamy ochotę. W dalszym ciągu mamy smak na „chińczyka” i na pizzę.

Najnowszy przewodnik ZAGAT ukaże się w sprzedaży 20 października, ale już teraz możemy podzielić się aromatem roznoszącym się po szczycie listy najwyżej ocenianych lokali.
Dwie pierwsze lokaty zdominowały smaki Francji. Z numerem jeden uplasowała się restauracja Le Bernardin w Theatre District na Manhattanie. Za nią jest Bouley na TriBeCa. Dalej w pierwszej piątce znalazły się: Daniel na Upper East Side, Jean-Georges na Central Park West i Bar&Grill na West Village.
W najnowszym rankingu znalazło się w sumie 2237 nowojorskich restauracji. Spośród nich 119 to „świeże bułeczki” czyli nowe, dopiero co otwarte lokale. Zdaniem krytyków ZAGAT-a na uwagę zasługują szczególnie Tacuba w Astorii, Oiji w East Village oraz Grand Army i Faro na Brooklynie.
Choć ranking ZAGAT jest tworzony na podstawie rekomendacji krytyków kulinarnych i ocen osób, które jadły w danym lokalu, nowojorczycy mają swoje stałe smakowe upodobania. Jak wynika z badań, najczęściej wyszukiwanymi i zamawianymi w internecie są dania kuchni chińskiej, pizza i quinoa.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki