Fasolka szparagowa

i

Autor: Shutterstock Naukowcy potwierdzają, że rośliny strączkowe są zdrowe i pomagają schudnąć

FASOLKA, BÓB I GROSZEK – JEDZ BEZ WZDĘĆ

2018-07-12 12:11

Rośliny strączkowe są smaczne i zdrowe. Ale wiele osób unika ich jedzenia, bo wzdymają. Przeczytaj, co robić, by po grochu nie być jak wypełniony gazem balon.

Strączki pełne skarbów
Mają dużo białka, podobnie jak mięso, ale w przeciwieństwie do niego są ubogie w tłuszcz, za to bogate w błonnik. Dostarczają węglowodanów złożonych i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obfitują także w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez, jod, potas. Zawierają witaminy z grupy B dobre dla układu nerwowego.

Niepotrzebne wzdęcia
Jeśli będziesz odpowiednio przyrządzać i serwować strączki, unikniesz gastrycznych dolegliwości po ich zjedzeniu:

  • Właściwie łącz: fasolka po bretońsku na tłustej kiełbasie czy groch z kapustą z okrasą będą wyzwaniem nawet dla zdrowego żołądka. Najlepiej podawaj strączki z zielonymi warzywami i warzywami bez skrobi (pomidor, ogórek, bakłażan, cukinia, liściaste).
  • Mocz w roztworze sody oczyszczonej: wystarczy pół łyżeczki sody na 4 litry wody. Dzięki temu zabiegowi zmniejsza się ilość substancji utrudniających trawienie.
  • Prawidłowo gotuj: na każdą szklankę strączków wlej do garnka 4 szklanki wody. Nie mieszaj i nie dodawaj soli, bo spowoduje to stwardnienie ziaren (posolisz je na koniec gotowania). Czas gotowania strączków zależy od ich rodzaju, a także od tego, ile minęło od zbiorów (im świeższe ziarna, tym krótszy czas gotowania).
  • Przyprawiaj: to ułatwia trawienie i wzbogaca smak. Najlepsze przyprawy do strączków to: czosnek, kolendra, kminek, imbir, szałwia, tymianek, oregano, bazylia, koperek.
  • Próbuj: niektóre warzywa strączkowe mają mniejsze działanie wzdymające od innych. Są to: soczewica, zielony groszek i fasola z puszki. Wzdęć nie powoduje też wytworzone z soi tofu.

Warto poeksperymentować i wprowadzić rośliny strączkowe do codziennej diety.

danie z bobem

i

Autor: Shutterstock Bób dobrze smakuje na ciepło z innymi warzywami

10 udowodnionych atutów
Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia warzyw strączkowych:
1. Pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów – są bardzo sycące, więc można zjeść ich mniej, by poczuć się najedzonym.
2. Obniżają ryzyko miażdżycy i chorób serca – 100 g strączków 4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 14 proc.
3. Przeciwdziałają utracie wapnia, czyli obniżają prawdopodobieństwo rozwoju osteoporozy.
4. Mają niski indeks glikemiczny, przez co normują poziom glukozy we krwi.
5. Jedzenie ich odkwasza i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
6. Redukują uogólniony stan zapalny.
7. Chronią przed nowotworami, w tym rakiem jelita grubego.
8. Wspierają mikroflorę jelit. Obecny w strączkach błonnik stanowi źródło pożywienia dla przyjaznych mikrobów w układzie pokarmowym.
9. Łagodzą objawy menopauzy.
10. Zwiększają wydolność organizmu. Dzięki dużej zawartości białka, dania z nich przygotowane szybko pomagają budować masę mięśniową oraz skutecznie zwiększają siły fizyczne.

Więcej informacji znajdziesz w książce „Rośliny strączkowe”, w tym 120 sprawdzonych i prostych przepisów, które sprawią, że strączki na stałe zagoszczą w twoim menu.

Rośliny strączkowe

i

Autor: Adam Olchowik okładka książki

Książkę „Rośliny strączkowe” można kupić w kioskach oraz salonach empik lub na www.sklep.grupazpr.pl

Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555, 801 322 555 (w godzinach 9.00–17.00), faks 22 59 05 464, e-mail: [email protected]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły