Makrela atlantycka - drogocenne źródło białka i kwasów omega-3

i

Autor: Shutterstock.com Makrela atlantycka - drogocenne źródło białka i kwasów omega-3

Suplementacja

Ktoś nie słyszał o kwasach omega-3? Jedzcie makrele, to najtańsze ich źródło

2023-03-03 16:33

Można raczyć się także tuńczykiem, dorszem, halibutem, łososiem czy sardynkami. Ryby, szczególnie określane mianem tłustych”, są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Problem w tym, że statystyczny Polak zjada rocznie 14 kg ryb. Portugalczyk – 57 kg. Szacuje się jednak, że nawet 80 proc. globalnej populacji nie przyjmuje w diecie odpowiednich dawek tych kwasów. 3 marca w kalendarzu świąt nietypowych to Międzynarodowy Dzień Kwasów Omega-3.

– Wyróżniamy trzy główne typy kwasów omega-3. Pierwszym jest ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który pochodzi głównie ze źródeł roślinnych. Pozostałe dwa to EPA i DHA, które pochodzą ze źródeł morskich, takich jak tłuste ryby i mikroalgi. To właśnie EPA i DHA są najważniejsze dla naszego ogólnego zdrowia, bo pomagają zachować zdrowe serce, mózg i oczy, zapewniają też zdrowy przebieg ciąży, zarówno dla mamy, jak i dziecka – tłumaczy Newserii Biznes Elana Natker (GOED – Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA). EPA i DHA są ważne szczególnie dla kobiet w ciąży (wspomagają rozwój mózgu płodu), dzieci oraz osób z chorobami kardiologicznymi i osób starszych, bo pomagają dłużej zachować zdolności poznawcze i dobrą pamięć. Te dwa kwasy są w każdej komórce. Choć najlepszym źródłem tych dobrych kwasów są ryby, to nie ALA, EPA i DHA występuje także w innych produktach spożywczych.

To między innymi… Siemię lane (makrela niewątpliwie jest smaczniejsza) – zawiera także witaminy z grupy B oraz magnez, cynk i wapń. Łyżka stołowa nasion zawiera 350 mg ALA, a oleju 260 mg. Alternatywą wobec ryb, szczególnie w przypadku nie jedzących jakiegokolwiek mięsa, są orzechy włoskie. 100 g orzechów włoskich zapewnia aż 825 proc. dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo zawarty w nich koenzym Q10 wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Soja też ma w sobie sporo zbawczych kwasów – 1440 mg na 100 gramów. Średnia jest przyjemność z konsumpcji suchy ziaren. Co innego, gdy idzie o ryby i inne owoce morza. W 100 g kawioru jest ok. 6540 mg kwasów omega-3. Mniej jest ich w śledziu (2150 mg/100g) za to suplementacja wychodzi taniej niż w przypadku kawioru. Wymienione sardynki mają w 100 g 982 mg kawasów omega-3, ale dodatkowo taka porcja tej rybki dostarcza ponad 370 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, 24 proc, na witaminę D oraz w 96 proc. na selen. I teraz pora na przedstawienie polecanej w tytule makreli. Otóż w 100 g tej ryby jest 4580 mg „omegi-3”! Dodatkowo taka porcja daje 500 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 i 130 proc. na selen.

Dietetycy zalecają zdrowym dorosłym 500 mg kawasów omega-3 dziennie, a mającym kłopoty ze zdrowiem – dwa razy więcej. Kobiety w ciąży – minimum 700 mg, a zagrożonym przedwczesnym porodem zaleca się 1000 mg. Jak się dostarczać do organizmu kwasy? W sposób naturalny czy przez tzw. suplementy diety? Kwestia indywidualnego wyboru. Eksperci CRN Foundation (Fundacja Odpowiedzialnego Żywienia) szacują, że gdyby w USA osoby w wieku 55+ przyjmowali codziennie odpowiednie dawki kwasów omega-3, to byłoby w latach 2022-30, o 10 proc. mniej zachorowań na wieńcówki. Oznaczałoby to, że nie doszłoby do 191 tys. przypadków chorób kardiologicznych.

Sonda
Lubisz ryby?
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Najnowsze artykuły