Kiszona kapusta: jak kisić kapustę w słoiku? Prosty przepis

i

Autor: thinkstockphotos.com kiszenie kapusty w słoiku przepis, jak kisic kapustę w słoiku, przepis na kiszoną kapustę w słoiku

Sok z kapusty kwaszonej ma moc!

2019-01-18 11:00

Aż w głowie się nie mieści, jaką bombą witaminową potrafi być sok z kapusty kwaszonej. Jego niezwykle istotny składnik – l-glutamina – jest jednym z trzech najliczniej występujących aminokwasów we krwi i mózgu.

Sok wspomaga pracę układu pokarmowego, odżywia i naprawia jelita, stymuluje wzrost mięśni, mózgu, zwiększa koncentrację, reguluje poziom cukru we krwi i usprawnia metabolizm.

Oprócz tego posiada również wiele witamin i minerałów, jak chociażby błonnik, jod, wapń, żelazo, witaminę K, E, C oraz te z grupy B.

Pokarm dla mózgu

Jak jeszcze ta bomba witaminowa wpływa na organizm? Sok z kapusty to przede wszystkim pokarm dla mózgu. Dzięki zawartym w nim składnikom zwiększa się koncentracja, a regularne spożywanie pozwala zmniejszyć ilość uszkodzonych nerwów. Ponadto kapusta to, według wielu opracowań, ważny składnik diety antynowotworowej. Znakomicie oczyszcza organizm i jest zbawieniem dla osób z problemami z ciśnieniem, łagodzi także bóle głowy. MW

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły