Żywność, co powinno się znaleźć na etykiecie - i dlaczego "prawdziwe masło" jest ZAKAZANE

2011-02-02 3:00

Na pewno nieraz kupiłeś "chleb żytni", upieczony z mąki pszennej tylko z dodatkiem żytniej, albo "wędlinę drobiową", której większość masy stanowi mięso wieprzowe. Producenci stosują różne wybiegi, żeby sprzedać swoje produkty

Przed zakupem warto więc przeczytać etykietę. Producent ma obowiązek umieszczać na niej informacje w sposób zrozumiały, wyraźny i czytelny.

Prawo o etykietach - dlaczego "prawdziwe masło" jest ZAKAZANE

Producent nie może podawać informacji, które mogą konsumenta wprowadzać w błąd w zakresie charakterystyki produktu, składu, metod wytwarzania, właściwości odżywczych. Ponadto informacja na etykiecie nie może określać szczególnych właściwości danego produktu, jeżeli takie właściwości posiadają wszystkie podobne produkty, np. "prawdziwe masło", "jogurt zawierający wapń".

Informacje, które powinny znaleźć się na opakowaniu każdego produktu spożywczego:

Nazwa produktu

Skład - czyli spis wszystkich surowców, które zostały użyte w procesie produkcji. Jako pierwszy będzie wymieniony składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Obowiązek podawania wykazu składników nie dotyczy produktów jednoskładnikowych (np. kaszy jęczmiennej, cukru).

Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych (np. glutaminian sodu) lub ich numery (np. E-621). Podawanie składu produktu jest szczególnie istotne dla osób, które z różnych przyczyn (np. z powodu alergii) nie mogą spożywać danego składnika, np. glutenu lub produktu - nasion sezamu czy orzeszków ziemnych. Nie zawsze też określony produkt ma tradycyjny skład. Na podstawie samej nazwy możemy mylnie określić, co dany produkt zawiera, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do innego składu.

Termin przydatności do spożycia (oznaczony tekstem: "należy spożyć do:") lub datę minimalnej trwałości (oznaczoną tekstem: "najlepiej spożyć przed:").

Waga netto lub liczba sztuk - nie zawsze wielkość opakowania stanowi o wadze produktu, dlatego ważne jest zwracanie uwagi, ile rzeczywiście waży sam produkt.

Wartość odżywcza - jest to ilość wybranych składników pokarmowych oraz energii zawartych w określonej porcji produktu, np. w 100 g lub 100 ml. Producenci mogą podawać tę informację, ale nie muszą. Wartość odżywcza musi być umieszczona na środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (np. produkty dla małych dzieci lub sportowców).

Dane producenta lub paczkującego środek spożywczy - można też podawać jedynie dane wprowadzającego produkt na rynek w przypadku, gdy jego działalność jest zarejestrowana na terenie Unii Europejskiej.

Oznaczenie partii

Oświadczenie żywieniowe - to każda informacja, która sugeruje, że produkt posiada szczególne cechy odżywcze, np. produkt beztłuszczowy, produkt niskocukrowy. Producent, umieszczając oświadczenie żywieniowe, jest zobowiązany do podania wartości odżywczej. Nie ma obowiązku umieszczania oświadczenia żywieniowego na produkcie, jest to dobrowolne, jednak producent, który się na to decyduje, musi umieć udowodnić działanie czy właściwości produktu określone w oświadczeniu.

Czytaj etykiety na produktach

To bardzo ważne! Dobrze, jeśli zarówno dorośli, jak i dzieci mają takie przyzwyczajenie. Konsument czytający etykiety może dowiedzieć się np. ile cukru jest w danym produkcie i na tej podstawie zrezygnować z zakupu. Często nadmierna konsumpcja wynika z niewiedzy. Dlatego warto zachęcać dzieci do czytania informacji znajdującej się na opakowaniach, by one również dokonywały świadomych wyborów żywieniowych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły