BOŻE NARODZENIE 2012: Jak zrobić OPŁATEK - PRZEPIS NA OPŁATEK sióstr bernandynek

2012-12-17 12:58

Jeśli ktoś zapomniał zaopatrzyć się w opłatek na święta, nie powinien wpadać w panikę. Może sobie sam go zrobić. Wystarczy do tego mąka, woda i stosowna modlitwa - zapewniają siostry bernardynki, które wypiekiem opłatków zajmują się od lat.

- W naszej zakonnej opłatkarni wyrabiamy je na specjalnych maszynach, ale w domu wystarczy zwykła gofrownica - mówi siostra Józefa, specjalistka do spraw zakonnych wypieków.

Żeby opłatek był dobry, potrzebna jest mąka pszenna jak najlepszej jakości, o dużej zawartości glutenu. - Wtedy opłatki są ładne i błyszczące - radzi siostra Józefa.

Do miksera wystarczy wsypać ok. 30 dag mąki, wlać wodę i wyrobić dobrze ciasto - tak żeby miało konsystencję śmietany. Małe porcje ciasta trzeba potem wlać do gofrownicy. Po minucie będą gotowe. - Żeby opłatek miał świąteczną moc, trzeba nad nim jednak odmówić modlitwę - zastrzegają zakonnice.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki