Małopolska kurator oświaty z różańcem na manifestacji środowisk LGBT

Autor: Daniel Szura Małopolska kurator oświaty z różańcem na manifestacji środowisk LGBT

Barbara Nowak dostanie nowe stanowisko? To byłby awans

2021-08-30 11:48

Barbara Nowak może wkrótce otrzymać nowe stanowisko. Portal onet.pl informuje, że małopolska kurator oświaty znajduje się w gronie kandydatów do objęcia schedy po Tomaszu Urynowiczu, który formalnie wciąż jest wicemarszałkiem województwa małopolskiego, jednak opuścił klub PiS w sejmiku, dlatego niedługo ma stracić swoją funkcję.

Barbara Nowak może zastąpić Tomasza Urynowicza na stanowisku wicemarszałka województwa małopolskiego - informuje portal onet.pl. W sierpniu samorządowiec związany z Jarosławem Gowinem opowiedział się za uchyleniem tzw. deklaracji anty-LGBT i opuścił klub PiS. Ostatecznie większość radnych sejmiku nie zgodziła się na anulowanie obowiązującej od 2019 roku uchwały. Tomasz Urynowicz wciąż pozostaje członkiem zarządu województwa, jednak jego odwołanie jest już niemal pewne. Według onetu w gronie faworytów do objęcia schedy po Urynowiczu są dwie osoby: obecna małopolska kurator oświaty Barbara Nowak, a także były wicewojewoda małopolski Zbigniew Starzec, który piastuje teraz stanowisko wicedyrektora szpitala im. Babińskiego w Krakowie. Wczoraj (29 sierpnia) w sprawie zmian personalnych w samorządzie wojewódzkim miała się odbyć narada najważniejszych polityków PiS wywodzących się z Małopolski.

PRZECZYTAJ: Potężne ulewy nad Krakowem. Miastu grożą podtopienia

Jak twierdzi onet.pl w naradzie wzięli udział: wicemarszałek sejmu Ryszard Terlecki, wicemarszałek senatu Marek Pęk, była premier i obecna europosłanka Beata Szydło, a także minister infrastruktury Andrzej Adamczyk. Zgodnie z tą relacją kandydaturę Barbary Nowak na stanowisko wicemarszałka Małopolski ma forsować przede wszystkim Ryszard Terlecki. Z kolei pochodzącego z Oświęcimia Zbigniewa Starca popiera Beata Szydło. Najpierw jednak radni sejmiku muszą odwołać z zarządu Tomasza Urynowicza. Wniosek w tej sprawie musi złożyć marszałek województwa, a do podjęcia decyzji wymagana jest zwykła większość głosów w obecności co najmniej połowy ustawowego składu sejmiku. Głosowanie odbywa się w trybie tajnym. Onet.pl podaje, że do zmian w zarządzie województwa najprawdopodobniej dojdzie 7 września.

ZOBACZ: Skandal w Krakowie! Oddał mocz na kościół Mariacki

Czy Barbara Nowak powinna zostać wicemarszałkiem województwa małopolskiego?
Sedno Sprawy - Jarosław Gowin