Gorzów: Kolejka za barszczem. Słodki, nie za pikantny [AUDIO i FOTO]

2019-12-20 15:33 Karolina Łopacińska
barszcz wigilia1
Autor: Bartłomiej Nowosielski/gorzow.pl Nasi dziennikarze przepytywali Pawła Salamona.

Na ryneczku przy Jerzego w Gorzowie mieszkańcy mogli w piątek (20.12) skosztować barszczu po gorzowsku​. Eska także pojawiła się na Zawarciu. Świąteczna zupa smakuje inaczej niż tradycyjna, bo znalazł się w niej nowy składnik. Jaki?

"Gotowanie na straganie" to inicjatywa Gorzowskiego Rynku Hurtowego, aby w okresie przedświątecznym przybliżyć gorzowskie smaki odwiedzającym targowisko. Gorzowski kucharz, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych, przygotował jedną z wigilijnych potraw.

Jak barszcz ocenili gorzowianie? Posłuchajcie:

Jabłuszko odegrało istotną rolę, bo jak barszcz po gorzowsku, to nie mogło w nim zabraknąć renety landsberskiej. To odmiana wyhodowana w Gorzowie, poprzez którą gorzowski magistrat promuje miasto.

barszcz wigilia2
Autor: Mazinio W barszczu znalazła się reneta, która nadał mu słodki posmak.

- Reneta ma różne oblicza, takie które można zastosować w wypiekach i musach. Jednak w świątecznym okresie pokazujemy, że można ją dodać do barszczu zamiast octu. Do tego czosnek, majeranek i mamy efekt- kolejkę -  opowiada Paweł Salamon, szef kuchni przygotowujący potrawę.

barszcz wigilia3
Autor: Mazinio Chętnych do spróbowania barszczu nie brakowało.

Być może "Gotowanie na straganie" stanie się coroczną miejską tradycją . Barszcz po gorzowsku możecie wykonać w domu na święta, a przepis znajdziecie na stronie miasta.