Kieliszeczek? "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej to same sprawdzone przepisy

2022-06-03 12:52
Nalewki. Natura zamknięta w butelce
Autor: Materiały prasowe Nalewki. Natura zamknięta w butelce

Zaczyna się taki czas w roku, że bogactwo świeżych produktów do wyrobu nalewek może przyprawić o zawrót głowy. Anna Szubińska w książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" od Wydawnictwa Harde zebrała ponad setkę prostych, prozdrowotnych i zarazem wspaniałych przepisów. Prezentujemy jeden z nich, na miętówkę!

Czerwiec, nalewkowy pochód rozpoczyna kwaskowy agrest, by szybko ustąpić miejsca cudownie jędrnym, słodkim owocom czereśni. A potem następuje wysyp czarnych porzeczek. Nie wolno zapomnieć o wyprawie do lasu po zarumienione czerwcowym słońcem poziomki. Czas na nalewki.

Anna Szubińska przygotowania nalewek uczyła się od dziadka, który twierdził, że wszystko smakuje wyśmienicie, jeśli wkładamy w to serce. Kierując się tą maksymą, dziś sama eksperymentuje z potrawami i trunkami, zwłaszcza tymi na bazie kwiatów, które uwielbia. W książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" zebrała ponad setkę prostych i wspaniałych przepisów.

W książce przekonuje, że nalewki są wyjątkowo łatwe do samodzielnego przygotowania. Nie wymagają bowiem precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się zasady, można do woli eksperymentować, do czego gorąco zachęca.

Właśnie na gorące dni idealna będzie orzeźwiająca i prozdrowotna i nalewka miętowa. Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upały znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. Wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.

Przygotuj:

  • 2 szklanki spirytusu 70 proc.
  • 2 szklanki wody
  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
  • 2 łyżki cukru
  • jedną cytrynę

oraz

  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

Wykonanie:

Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja. Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem. Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.

Książka "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej (wydanie drugie, poprawione) dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.

Sonda
Lubisz festiwale kulinarne?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE