Dania wigilijne

i

Autor: Shutterstock Menu wigilijne powinno zawierać 12 potraw.

Wigilijna kolacja cię przeraża. Podaj to danie, a wszyscy będą ci wdzięczni

2021-12-21 16:56

Na myśl o świątecznym stole, czujesz nagły ból brzucha. Nie znosisz smażonego karpia, liczysz każdą kalorię – zaproponuj rodzinie, że tym razem to ty przygotujesz rybę. I niech to będzie eteryczna ryba na pełnej kolorów sałacie, z cudownie lekkiego przepisu Anny Szubińskiej z książki „Kuchnia afrodyzjaków”.

Na stole nielubiane potrawy, zmuszanie do jedzenia, komentarze dotyczące wagi – znasz to? Jak wybrnąć z trudnych sytuacji – przeczytaj nasze rady!

  • Czekasz tylko, aż babcia wypali: „Oj słabiutko wyglądasz, koniecznie weź dokładkę!”. Teściowa podkreśli, jak to się namęczyła, szykując wigilijną kolację i spróbuj potem czegoś odmówić. Jeśli podejrzewasz, że znów ktoś będzie zmuszał cię do jedzenia, przygotuj sobie uprzejmą i asertywną odpowiedź. A przy stole weź spokojny oddech i powoli ją wyrecytuj
  • Boisz się przytyć w święta? Nie katuj się głodówką przed samą Wigilią. To może przynieść wręcz odwrotny skutek. Zamiast zjeść mniej, rzucisz się na zastawiony stół i zmieciesz dwanaście potraw.
  • Święta to nie samo siedzenie za stołem i polegiwanie z pilotem na kanapie. Zabierz bliskich na spacer, może w twojej okolicy działają lodowiska, sprawdź to koniecznie. Trochę ruchu budzi endorfiny, działa cuda.
  • Przede wszystkim pamiętaj, że nie musisz nikogo zadowolić. Ten świąteczny czas jest chwilą wytchnienia, radości. Jeśli w myślach widzisz już potencjalną rafę, masz jeszcze parę dni na to, by ją ominąć. Nie znosisz świątecznego karpia, liczysz każdą kalorię – zaproponuj rodzinie, że tym razem to ty przygotujesz rybę. I niech to będzie eteryczna ryba na pełnej kolorów sałacie z cudownie lekkiego przepisu Anny Szubińskiej z książki „Kuchnia afrodyzjaków”. Lekkie i niezwykle kolorowe danie, które zachwyca wyglądem i świeżością, a przy tym syci i dodaje energii.
W formie 24: ile kalorii mają potrawy wigilijne

Książka kulinarna „Kuchnia afrodyzjaków” Anny Szubińskiej wydana przez Wydawnictwo Harde przekonuje, że wspólne gotowanie budzi emocje i zbliża ludzi, a zjedzenie afrodyzjaków sprawia, że przyjemność rośnie. Dlaczego nie skorzystać z tych podpowiedzi w święta?

Smak i zapach silnie działają na zmysły, a lista afrodyzjaków jest długa - granat, lubczyk, czekolada, awokado, nać pietruszki, figi, imbir, seler, szparagi, krewetki… Anna Szubińska w swojej książce kulinarnej zachęca nas do gotowania z użyciem składników wzbudzających uczucia, które bez trudu kupimy w polskich sklepach. Jeśli możesz się obyć bez karpia, w książce „Kuchnia afrodyzjaków” znajdziesz przepis na rybę, który pokocha cała rodzina. I wiele więcej, autorka zachęca do traktowania zamieszczonych przepisów jako inspiracji do eksperymentowania podczas wspólnego przygotowywania posiłków i czerpania radości z jedzenia.

Książka dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl/harde. Po tę książkę i wiele innych zapraszamy na stronę wydawnictwa www. harde.se.pl/ oraz na facebook.com/hardewydawnictwo i Instagram - @hardewydawnictwo.

Kuchnia afrodyzjaków. Anna Szubińska

i

Autor: wiemiwybieram.pl
Sonda
Czy smażony karp to Twoja ulubiona potrawa wigilijna?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki