Sekretny składnik jagodzianek
Jagodzianki to zdecydowanie jeden z najlepszych letnich przysmaków. Słodziutkie, pełne owoców drożdżówki od lat królują w sezonie letnim. Kupne jagodzianki często zawierają sztuczne barwniki oraz ulepszacze smaków, a z kolei te z naturalnym składem często bywają drogie. Za jagodzianki u Magdy Gessler należy zapłacić już ponad 20 złotych. Nic zatem w tym dziwnego, że wiele osób piecze jagodzianki samodzielnie. Ich przygotowanie nie jest rudne, a smak przepyszny. Jednym z częstszych problemów, jaki może nam się przytrafić podczas pieczenia jagodzianek są wypływające z bułeczki jagody. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest prosty patent, który sprawi, że jagody nie będą wypływały podczas pieczenia. Wystarczy, że jagody porządnie przepłuczesz i wysuszysz, a następnie posypiesz je mieszanką cukru oraz mąki ziemniaczanej. Ten trik sprawi, że sok jagód nie będzie zbyt płynny i powstała podczas pieczenia frużelina nie wycieknie z bułeczek.
Domowe jagodzianki z przepisu mojej babci
Jagodzianki to pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi jagodami idealne na letni deser lub słodką przekąskę. Ich miękkie ciasto i soczyste jagodowe wnętrze sprawiają że rozpływają się w ustach.
Przepis na jagodzianki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- około 500 g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru (do jagód)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do jagód)
- cukier puder do posypania
Proces przygotowania:
- Jeśli używasz świeżych drożdży rozpuść je w połowie letniego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować Jeśli używasz suchych drożdży wymieszaj je bezpośrednio z mąką.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn (lub suche drożdże), resztę mleka, jajko i żółtko Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawaj roztopione i przestudzone masło cały czas mieszając. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-15 godziny aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj jagody. Delikatnie umyj je osusz i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana zapobiegnie wypłynięciu soku z jagód podczas pieczenia
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie uderz aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel ciasto na około 12-15 równych części.
- Każdą część rozpłaszcz na dłoni. Na środku umieść sporą porcję jagód. Zlep dokładnie brzegi formując okrągłą bułeczkę. Staraj się dobrze zamknąć nadzienie aby nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Uformowane jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz jagodzianki przez około 20-25 minut aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.