Babunia Wandzia zawsze dodawała ten składnik do jagodzianek! Były tak smaczne, że wszyscy czekaliśmy pod piekarnikiem, aż będą gotowe. Przepis na jagodzianki, które rozpływają się w ustach

2025-07-02 5:06

Przepis na domowe jagodzianki. Sezon na jagody w pełni, a wraz z nim na polskich stołach królują jagodzianki. To pyszne, słodziutkie bułeczki, którymi latem wszyscy się zajadają. Kupne jagodzianki pełne mogą być sztucznych ulepszacz smaku, dlatego też latem wiele osób piecze je samodzielnie. Jednym z częstszych problemów podczas pieczenia jagodzianek są wypływające jagody. Okazuje się, że jest pewien, nietypowy trik, który pomoże rozprawić się z tym problemem. Dodaj ten składnik do pieczenia jagodzianek, a wyjdą idealnie.

jagodzianki

i

Autor: PAWEL DABROWSKI / SUPER EXPRESS Jagodzianki

Sekretny składnik jagodzianek

Jagodzianki to zdecydowanie jeden z najlepszych letnich przysmaków. Słodziutkie, pełne owoców drożdżówki od lat królują w sezonie letnim. Kupne jagodzianki często zawierają sztuczne barwniki oraz ulepszacze smaków, a z kolei te z naturalnym składem często bywają drogie. Za jagodzianki u Magdy Gessler należy zapłacić już ponad 20 złotych. Nic zatem w tym dziwnego, że wiele osób piecze jagodzianki samodzielnie. Ich przygotowanie nie jest rudne, a smak przepyszny. Jednym z częstszych problemów, jaki może nam się przytrafić podczas pieczenia jagodzianek są wypływające z bułeczki jagody. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że jest prosty patent, który sprawi, że jagody nie będą wypływały podczas pieczenia. Wystarczy, że jagody porządnie przepłuczesz i wysuszysz, a następnie posypiesz je mieszanką cukru oraz mąki ziemniaczanej. Ten trik sprawi, że sok jagód nie będzie zbyt płynny i powstała podczas pieczenia frużelina nie wycieknie z bułeczek.

Domowe jagodzianki z przepisu mojej babci

Jagodzianki to pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione słodkimi jagodami idealne na letni deser lub słodką przekąskę. Ich miękkie ciasto i soczyste jagodowe wnętrze sprawiają że rozpływają się w ustach.

Przepis na jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego masła
  • około 500 g świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru (do jagód)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do jagód)
  • cukier puder do posypania

Proces przygotowania:

  • Jeśli używasz świeżych drożdży rozpuść je w połowie letniego mleka z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować Jeśli używasz suchych drożdży wymieszaj je bezpośrednio z mąką.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn (lub suche drożdże), resztę mleka, jajko i żółtko Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawaj roztopione i przestudzone masło cały czas mieszając. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
  • Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-15 godziny aż podwoi swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotuj jagody. Delikatnie umyj je osusz i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana zapobiegnie wypłynięciu soku z jagód podczas pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie uderz aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel ciasto na około 12-15 równych części.
  • Każdą część rozpłaszcz na dłoni. Na środku umieść sporą porcję jagód. Zlep dokładnie brzegi formując okrągłą bułeczkę. Staraj się dobrze zamknąć nadzienie aby nie wypłynęło podczas pieczenia.
  • Uformowane jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz jagodzianki przez około 20-25 minut aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.
Super Express Google News
Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to:
Nosel wkręca
Zarodniki jedwabników

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki