Dania z dyni. Dynia marynowana w occie PRZEPIS

2014-10-22 10:45

Sezon na dynię rozpoczęty. Pękate, pomarańczowe dynie zaczynają królować w kuchni. A skoro czas na dynie to mamy dla Was kilka ciekawych przepisów. Zupa z dyni, placki z dyni, a może muffiny dyniowe? Sam wybierz swój ulubiony przepis!

Dynia w occie marynowana

- 1 kg dyni
- ½ l octu
- 25 dag cukru,
- starty imbir lub goździki

Przepis: Dynię obierz, przekrój na pół, wydrąż z pestek. Pokrój ją na kwadratowe niewielkie kawałki.
Zalewa: Cukier rozpuść w małej ilości wrzącej wody i dodaj ocet. Zagotuj zalewę i dodaj do niej dynię. Zagotuj wszystko ponownie. Pozostaw na dobę i następnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj odrobinę startego imbiru , a następnie zalej słoiki jeszcze raz zagotowaną zalewą i zakręć. Dynię w occie można podawać do mięs, jako dodatek do kanapek, dań chińskich.

Zobacz też: Dania z dyni. Zupa krem z dyni: PRZEPIS na najlepszą zupę z dyni!

Znasz inny ciekawy przepis na dania z dyni? Podziel się nim w komentarzach!

Zobacz: Spiżarnia "Super Expressu": Pyszne Dania z GRZYBÓW cz.1

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki