Hell's Kitchen. Przepisy Wojciecha Modesta Amaro. Przepis na: kapusta/ topinambur/ jałowiec

2014-11-09 22:14

Przepisy każdego kucharza są ściśle tajne. Na uchylenie rąbka tajemnicy zdecydował się najsłynniejszy kucharz w Polsce Wojciech Modest Amaro. Zobacz przepis na jego jedno z najlepszych dań!

Zobacz przepis Wojciecha Modesta Amaro na kapustę/topinambur/ jałowiec! Najsłynniejszy kucharz w Polsce zdradził przepis specjalnie dla portalu Magazyn-kuchnia.pl!

Składniki

1 główka białej kapusty

50 g masła

kwiat soli

jałowiec

1 pęczek estragonu

30 ml oleju z orzechów laskowych

200 g koziego twarożku

300 g topinamburu

3 g pudru ze spalonego siana łąkowego

sok z rabarbaru lub cytryny

Zobacz: Hell's Kitchen. Zobacz, na co finaliści Piekielnej Kuchni chcą wydać 100 tys. zł nagrody!

Jak przygotować danie? Krok po kroku

1. Pokrój kapustę w cieniutkie plastry, ułóż na pergaminie wysmarowanym masłem i oprószonym kwiatem soli i tłuczonym jałowcem.

2. Przykryj plastry posmarowanym masłem pergaminem i zamknij każdy osobno w worku próżniowym.

3. Gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Obierz listki estragonu, połowę posiekaj z połową oleju orzechowego i mieszaj w misce z kozim serem.

4. Uformuj z masy walec i zawiń go w folię spożywczą.

5. Pokrój serową masę w plastry i połóż po jednym plastrze na ciepłym talerzu. Na serze umieść plastry kapusty.

6. 2/3 topinamburu zawińw folię aluminiową i upiecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut.

7. Obierz ze skóry i zmiksuj ze spalonym sianem na purée.

8. Dodaj soli do smaku. Resztę topinamburu pokrój w plasterki i wrzuć do miski z resztą oleju orzechowego i estragonu, dopraw delikatnie sokiem z rabarbaru lub cytryną i solą.

9. Purée z topinamburu nałóż na talerz obok kapusty, udekoruj plasterkami topinamburu.

>> Hell's Kitchen. FINAŁ. Relacja NA ŻYWO na se.pl! Zaczynamy o 20.05 <<

ZAPISZ SIĘ: Codzienne wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki