Jak tanio zorganizować Wielkanoc

2010-03-27 21:09

W tym roku to ty przygotowujesz śniadanie wielkanocne dla rodziny? Nie panikuj. Są sposoby, by zorganizować je sprawnie, szybko i tanio. Jak to zrobić? Cenne porady znajdziesz w specjalnym sobotnim super dodatku do "Super Expressu"!

Śniadanie wielkanocne nie jest tak drogie i wystawne jak wigilijna kolacja. Z powodzeniem możesz zmierzyć się z jego przygotowaniem. Jeśli zaplanujesz wszystko krok po kroku, zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i cenny czas.

Na początku spisz na kartce rzeczy, które musisz wykonać. Uwzględnij zakupy, przedświąteczne porządki, przygotowanie potraw oraz dekoracje wielkanocnego stołu i koszyczka.

Kupuj z głową

Nie chcesz wydać fortuny na święta? Pamiętaj o kilku żelaznych zasadach robienia rozsądnych zakupów.

Przed pójsciem do sklepu koniecznie zrób listę sprawunków. Będąc w sklepie pamiętaj, żeby nie dać się skusić na produkty spoza listy.

Zakupy zrób w tanim sklepie - najlepiej w supermarkecie albo dyskoncie.

Z racji tego, że większość składników potraw wielkanocnych ma długą datę przydatności do spożycia, bez obaw możesz zrobić zakupy dużo wcześniej. Jeśli zdecydujesz się pójść po sprawunki dwa tygodnie przed świętami, sporo zaoszczędzisz. Produkty są wtedy nieco tańsze, np. jajka (ok. 40 groszy za sztukę), biała kiełbasa (ok. 10 zł za kg) czy szynka (15-30 zł za kg). Warto się pospieszyć, bo później mogą podrożeć i to nawet o 20 procent.

czytaj dalej>>>


Podlicz śniadanie

Nad wyborem światecznych dań nie musisz się głowić. Tradycyjnie na wielkanocnym stole powinny znaleźć się: żurek, biała kiełbasa, szynka, pasztet, sałatka warzywna oraz jajka w różnej postaci, a także ćwikła i sos tatarski. Na deser podaje się babkę, mazurek albo paschę.

Koszt samodzielnego przygotowania uroczystego śniadania dla 10 osób wyniesie ok. 200 zł.

Zanim zabierzesz się za pieczenie świątecznych ciast - zastanów się, czy to na pewno ci się opłaca. Koszt wielkanocnego mazurka zrobionego przez panią domu to ok. 20 zł. Ceny w firmie cateringowej albo w sklepie są niemal identyczne (ok. 20-25 zł). Jeśli więc nie umiesz piec, po prostu zamów albo kup ciasto.

Przygotowując śniadanie dla mniejszej liczby gości, rozważ złożenie zamówienia w firmie cateringowej na wszystkie dania wielkanocne. Za zestaw dla 1 osoby zapłacisz od 35 do 50 zł. Cena zależy od liczby potraw. W skład najtańszego zestawu wchodzą zwykle: dwie sałatki, szynka pieczona, półmisek wędlin, jajka faszerowane, jajka z sosem tatarskim, pieczywo i trzy rodzaje sosów oraz mazurek i babka drożdżowa.

Podziel się pracą

Jeśli czujesz, że nie wyrobisz się ze wszystkim na czas, nie wahaj się poprosić o pomoc kogoś z rodziny.

Dzieci i mąż z pewnością odciążą cię w sprzataniu mieszkania i zrobieniu święconki. Ich pomoc przyda się również przy przygotowaniu prostszych świątecznych potraw.

Jeśli na wielkanocym śniadaniu spodziewasz się wielu gości poproś, by przynieśli ze sobą część dań. Wcześniej zorganizujcie spotkanie, na którym ustalicie, co mają upichcić poszczególni członkowie rodziny.

Bardzo ułatwisz sobie pracę, jeśli potrawy wielkanocne przygotujecie dzień wcześniej, a w Wielką Niedzielę rano tylko je podgrzejesz. Dzięki temu ty i ewentualni pomocnicy nie będziecie musieli wstawać bladym świtem.

czytaj dalej>>>


Udekoruj stół

Jeśli chcesz mieć czas na spokojne dokończenie potraw, stół najlepiej udekoruj godzinę przed rozpoczęciem uroczystego posiłku. Jak powinien wyglądać?

Według tradycji na wielkanocnym stole zawsze znajdował się biały obrus. Współcześnie nie jest to konieczne. Od kilku lat modne są wszystkie kolory wiosny, np. żółty, zielony, seledynowy.

Na stole koniecznie musi znaleźć się miejsce na koszyczek ze święconką oraz talerz z wcześniej pokrojonym poświęconym jajkiem, którym podzielicie się przed śniadaniem.

Wykonany z cukru albo masła baranek lub czekoladowy zajączek nie są co prawda wymagane, ale podkreślą wielkanocny nastrój.

Wygląd stołu uatrakcyjnią też świeże kwiaty. O tej porze roku najpopularniejsze są żonkile lub tulipany, a także gałązki bukszpanu lub bazie.

Nie zapomnij o stroiku świątecznym. Gotowy kosztuje ok. 20 zł. Dużo taniej będzie, jeśli przygotujesz go samodzielnie.

Jak wykonać świąteczny stroik samodzielnie
1. Pracę zacznij od obwiązania małego wiklinowego koszyczka grubą, żółtą wstążką.
2.Dno oraz boki koszyczka dokładnie wyłóż gałązkami świeżego bukszpanu.
3.Przygotuj trzy wydmuszki. Każdą z nich pomaluj na inny kolor, a potem włóż je do koszyczka.
4.Między pisankami ustaw baranka z cukru lub z plastiku.
5. Na koniec ozdób stroik żonkilem oraz, przyciętymi do długości 20 cm,baziami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki