Listeria - jakie są objawy zatrucia, co to za choroba

2010-07-13 20:37

Jeżeli widzisz u siebie objawy przypominające grypę: gorączka, bóle stawów i mięśni, kaszel, to może być zatrucie Listerią. Dolegliwości pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Zatrucie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży - może dojść do uszkodzenia płodu. Listeria rozwija się na niewłaściwie przechowywanych produktach w sklepowych i domowych lodówkach.

Przeczytaj koniecznie: Gdy sie czymś zatrujesz

Listeria monocytogenes często zasiedla produkty w naszych lodówkach. Lubi mleko, sery, lody, warzywa, kiełbasę, drób, mięso i ryby.

Gdy się zatrujesz: trzeba przejść na dietę i dużo pić. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, należy zgłosić się do lekarza, który zazwyczaj ordynuje antybiotyk.

Jak się chronić?

Myj lodówkę raz w tygodniu (i za każdym razem, gdy coś się np. rozleje).
- Wszystkie produkty wkładane do lodówki segreguj i umieszczaj w osobnych pojemnikach.
- Nie pij surowego mleka i nie jedz surowego, niedogotowanego czy niedopieczonego mięsa i ryb.
- Nie jedz "podejrzanych" lodów.
- Chrup warzywa umyte i cienko obrane ze skórki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki