- Kuchenki gazowe mogą być szkodliwe dla zdrowia, emitując benzen w ilościach przekraczających normy WHO.
- Badania łączą ekspozycję na benzen z kuchenek gazowych z ryzykiem chorób nowotworowych, takich jak białaczka.
- Kluczowe dla bezpieczeństwa jest prawidłowa konserwacja i wentylacja, a także obserwacja koloru płomienia.
- Dowiedz się, jaki kolor płomienia w kuchence gazowej powinien Cię zaniepokoić i co robić w takiej sytuacji!
Czy kuchenki gazowe są bezpieczne?
Naukowcy coraz częściej mówią o tym, że kuchenki gazowe nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Według najnowszych badań, płyty gazowe mogą szkodzić bardziej niż bierne palenie papierosów.W badaniach postanowiono zmierzyć poziom benzenu w 87 gospodarstwach domowych w Kalifornii oraz Kolorado. Wyniki zadziwiły naukowców. Okazało się bowiem, że kuchenki gazowe emitowały benzen w ilościach przekraczających normy Światowej Organizacji Zdrowia, które uznawane są za bezpieczne dla zdrowia. Eksperci z Uniwersytetu Stanforda odkryli zależności pomiędzy użytkowaniem kuchenki gazowej a kilkoma rodzajami raka, w tym chłoniaków oraz białaczki. - Ludzie niewątpliwie umierali z powodu narażenia na benzen w swoich domach i dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany, będą to robić nadal – powiedział Jan Kirsch, kalifornijski onkolog.
Kluczem do bezpiecznego korzystania z kuchenek gazowych jest ich czyszczenie i regularna konserwacja. Ważne, aby dysze się nie były oblepione tłuszczem i resztkami jedzenia, a na palnikach nie osadzały się sztuczne tworzywa, które mogą zostać spalone podczas użytkowania kuchenki gazowej. Nie zapominaj również o odpowiedniej wentylacji w kuchni. Obieg powietrza i częste wietrzenia pozwoli zminimalizować ryzyko ulatniania się szkodliwych substancji.
Jaki kolor powinien mieć płomień w kuchence gazowej?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kolor płomienia w kuchence gazowej ma znaczenie. Może on wiele powiedzieć o jakości spalanego gazu oraz stanie technicznym instalacji. Prawidłowy kolor płomienia w kuchence gazowej to niebieski. Oznacza on, że gaz spalany jest prawidłowo i jest stabilny. Dzięki temu gotowanie jest bezpieczne, a proces zużycia gazu jak najmniejszy.
Często w kuchence gazowej można zaobserwować niestabilny, żółto-pomarańczowy płomień. Może on oznaczać gorszej jakości gaz, który nie jest spalany prawidłowo. Pomarańczowy płomień powoduje wyższe rachunki i większe ryzyka uwalniania się szkodliwych substancji. Do przyczyn pojawianie się pomarańczowego płomienia należą zabrudzone palniki i dysze, a także zużycie instalacji.
Najniebezpieczniejszym kolorem, który powinien Cię zaniepokoić jest różowy płomień. To zjawisko, którego nie wolno ignorować ponieważ może on oznaczać nieprawidłowe spalanie i ryzyko wydzielania się niebezpiecznych substancji. Jeżeli różowy kolor płomienia kuchenki gazowej utrzymuje się przez dłuższy czas koniecznie wezwij fachowca.