Masz kuchenkę gazową i taki płomień? Może podtruwać Ciebie i domowników. Jaki kolor powinien mieć gaz spalany w kuchence gazowej?

2025-09-27 5:19

Kuchenki gazowe w polskich domach nadal są bardzo popularne. Użytkowanie gazu w kuchni jest o wiele tańszym rozwiązaniem niż płyty indukcyjne. Przez wiele lat sądzono, że kuchenki gazowej są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Obecnie pojawia się jednak coraz więcej głosów, że mogą szkodzić. Kluczem do bezpieczeństwa jest czyszczenie oraz konserwacja. Uwagę powinniśmy zwracać także na kolor płomieni z kuchence gazowej.

Kuchenka gazowa szkodzi, nawet gdy jest wyłączona. Zagrożenie na miarę tytoniu i azbestu

i

Autor: Getty Images
  • Kuchenki gazowe mogą być szkodliwe dla zdrowia, emitując benzen w ilościach przekraczających normy WHO.
  • Badania łączą ekspozycję na benzen z kuchenek gazowych z ryzykiem chorób nowotworowych, takich jak białaczka.
  • Kluczowe dla bezpieczeństwa jest prawidłowa konserwacja i wentylacja, a także obserwacja koloru płomienia.
  • Dowiedz się, jaki kolor płomienia w kuchence gazowej powinien Cię zaniepokoić i co robić w takiej sytuacji!

Czy kuchenki gazowe są bezpieczne?

Naukowcy coraz częściej mówią o tym, że kuchenki gazowe nie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Według najnowszych badań, płyty gazowe mogą szkodzić bardziej niż bierne palenie papierosów.W badaniach postanowiono zmierzyć poziom benzenu w 87 gospodarstwach domowych w Kalifornii oraz Kolorado. Wyniki zadziwiły naukowców. Okazało się bowiem, że kuchenki gazowe emitowały benzen w ilościach przekraczających normy Światowej Organizacji Zdrowia, które uznawane są za bezpieczne dla zdrowia. Eksperci z Uniwersytetu Stanforda odkryli zależności pomiędzy użytkowaniem kuchenki gazowej a kilkoma rodzajami raka, w tym chłoniaków oraz białaczki. - Ludzie niewątpliwie umierali z powodu narażenia na benzen w swoich domach i dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany, będą to robić nadal – powiedział Jan Kirsch, kalifornijski onkolog.

Kluczem do bezpiecznego korzystania z kuchenek gazowych jest ich czyszczenie i regularna konserwacja. Ważne, aby dysze się nie były oblepione tłuszczem i resztkami jedzenia, a na palnikach nie osadzały się sztuczne tworzywa, które mogą zostać spalone podczas użytkowania kuchenki gazowej. Nie zapominaj również o odpowiedniej wentylacji w kuchni. Obieg powietrza i częste wietrzenia pozwoli zminimalizować ryzyko ulatniania się szkodliwych substancji.

Jaki kolor powinien mieć płomień w kuchence gazowej?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kolor płomienia w kuchence gazowej ma znaczenie. Może on wiele powiedzieć o jakości spalanego gazu oraz stanie technicznym instalacji. Prawidłowy kolor płomienia w kuchence gazowej to niebieski. Oznacza on, że gaz spalany jest prawidłowo i jest stabilny. Dzięki temu gotowanie jest bezpieczne, a proces zużycia gazu jak najmniejszy.

Często w kuchence gazowej można zaobserwować niestabilny, żółto-pomarańczowy płomień. Może on oznaczać gorszej jakości gaz, który nie jest spalany prawidłowo. Pomarańczowy płomień powoduje wyższe rachunki i większe ryzyka uwalniania się szkodliwych substancji. Do przyczyn pojawianie się pomarańczowego płomienia należą zabrudzone palniki i dysze, a także zużycie instalacji.

Najniebezpieczniejszym kolorem, który powinien Cię zaniepokoić jest różowy płomień. To zjawisko, którego nie wolno ignorować ponieważ może on oznaczać nieprawidłowe spalanie i ryzyko wydzielania się niebezpiecznych substancji. Jeżeli różowy kolor płomienia kuchenki gazowej utrzymuje się przez dłuższy czas koniecznie wezwij fachowca.

Super Express Google News
Quiz. Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Sprawdź swoją wiedzę z domowych sposobów na porządek
Pytanie 1 z 10
Domowym sposobem na elektryzowanie się firanek jest namoczanie ich w:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki