Niedzielny obiad za 30 zł. Robert Sowa poleca przepisy na pyszne dania

2013-11-29 0:55

Szef kuchni Robert Sowa radzi jak zrobić smaczny obiad na niedzielę, nie wydając przy tym fortuny.

Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy 

SKŁADNIKI dla 4 osób - (90min, 23zł)

4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe

1/2 szklanki oliwy z oliwek

marynata do mięs pikantna Prymat. Pikantna kruszonka:

2 łyżki masła

1 łyżka majeranku

1 łyżka musztardy dijon

bułka tarta pikantna Prymat.

Soczewica: 1 puszka (420 g) soczewicy

4 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

1 gałązka rozmarynu

papryka ostra

grubo mielony czarny pieprz,

sól czosnkowa,

majeranek

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g pokrojonego w kostkę chudego bekonu

1 szklanka pomidorów concasse lub pelati

kilka gałązek tymianku do dekoracji.

Zobacz: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł

Sposób przygotowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantną marynatą do mięs. Masło (w temp. pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku. Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

Krem z pomidorów z serem pleśniowym

SKŁADNIKI dla 4 osób - (30 min, 7 zł)

2 łyżki oleju rzepakowego

2 szalotkil 2 rozgniecione ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skóry

3 gałązki świeżego tymianku

1 litr bulionu warzywnego

100 g sera pleśniowego

100 ml śmietany kremówki 36 proc.

2 łyżki prażonych pestek dyni

sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat

cukier do smaku.

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklić na gorącym oleju, dodać czosnek, pomidory i tymianek, chwilę podsmażyć, dodać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać część pokruszonego sera pleśniowego (część pozostawiając do dekoracji) i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę zmiksować, pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Przed podaniem krem ze świeżych pomidorów posypać pozostałym serem i prażonymi pestkami dyni.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki