Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł

2013-11-22 3:00

To już tradycja, że "Super Express" razem z Robertem Sową (47 l.) podpowiada Czytelnikom, co zrobić na niedzielny obiad. Dania nie są zbyt pracochłonne i nie zrujnują kieszeni.

Robert Sowa, kulinarny ekspert i autor wielu książek kucharskich, proponuje naszym Czytelnikom przepisy na wystawne, ale niezbyt kosztowne obiady, bo żeby smacznie zjeść, wcale nie musimy wydawać fortuny. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł.

Patrz: Robert Sowa gotuje niedzielny obiad za 30 zł: Rosół królewski i gulasz cielęcy z pomidorami

Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem

SKŁADNIKI dla 4 osób:
500 g obranych ziemniaków
3-4 pory (tylko białe części)
250 g obranego ze skóry mrożonego bobu
2 cebule
4 pokrojone w paski plastry bekonu
4 łyżki masła
1 l bulionu
1 bardzo gruby plaster bekonu
250 g łagodnego serka topionego (np. złoty ementaler)
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut.

Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Przeczytaj koniecznie: ROBERT SOWA: Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

Pręga wołowa w jarzynach podana na puré selerowym

SKŁADNIKI dla 4 osób:
kg pręgi wołowej
1 pęczek umytej i oczyszczonej włoszczyzny
1 umyty i obrany seler korzenny
Przyprawa warzywna (np. Kucharek) do smaku
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
1 pokrojona w plasterki cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka 3-proc.
2 łyżki masła
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości. Seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał).

Ziemniaki i seler włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki