Robert Sowa gotuje niedzielny obiad za 30 zł: Rosół królewski i gulasz cielęcy z pomidorami

2013-10-18 6:40

Nie wiesz, co ugotować na niedzielny obiad? Nie chcesz zbankrutować, szykując rodzinie efektowne dania? Słynny kucharz Robert Sowa (47 l.) ma na to receptę. Będzie smacznie, wykwintnie i na nasz obiad dla czterech osób nie wydamy więcej niż 30 złotych.

Sowa o kuchni wie wszystko. Ma swoje programy telewizyjne, radiowe, jest też autorem wielu książek kucharskich i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie. A od września ten kulinarny mistrz na łamach "Super Expressu" udowadnia, że niedzielny obiad może być wystawny za rozsądne pieniądze. I co najważniejsze, nie trzeba być wielkim kucharzem, by gotować jak Robert Sowa. Zatem zapraszamy do kuchni...

Rosół królewski

SKŁADNIKI na 6-7 porcji:

70 dag mięsa wołowego (szponder, pręga, łata)

1/4 kury

25 dag włoszczyzny z kapustą

1 cebula (7 dag)

1 liść laurowy

8 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru

3 łyżki natki pietruszki

Przeczytaj koniecznie: ROBERT SOWA: Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

SKŁADNIKI na 6-7 porcji:

70 dag mięsa wołowego (szponder, pręga, łata)

1/4 kury

25 dag włoszczyzny z kapustą

1 cebula (7 dag)

1 liść laurowy

8 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru l

3 łyżki natki pietruszki


Sposób przygotowania

Mięso i kurę opłukać, osuszyć, zalać w garnku 1,5 litra zimnej wody, posolić dodać przyprawy Prymat i gotować na małym ogniu. Cebulę obrać, przekroić na pół, przypiec na blasze lub na suchej patelni i dodać do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać do rosołu. Pod koniec gotowania dodać do zupy 1/8 główki kapusty (najlepiej włoskiej). Rosół przecedzić, posypać natką i podawać z cienkim makaronem (wermiszelem), pasztecikami, groszkiem ptysiowym lub kruchymi paluszkami.

Zobacz również: Robert Sowa poleca: Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

GULASZ CIELĘCY z pomidorami

SKŁADNIKI dla 4 osób:

60 dag pokrojonej w kostkę łopatki cielęcej

3 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę cebule

20 dag pokrojonych w cząstki pieczarek 300 ml rosołu warzywnego Kucharek

400 g przecieru pomidorowego

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

do smaku sól czosnkowa

pieprz czarny ziarnisty


Sposób przygotowania

Mięso natrzeć oliwą, solą i papryką. Obsmażyć na patelni z cebulą i pieczarkami. Następnie wlać rosół, dodać przyprawy i dusić do miękkości około 30 minut. Pod koniec dodać przecier i doprawić do smaku. Podawać z domowymi kluseczkami śląskimi lub kopytkami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki