ROBERT SOWA: Duszone podudzia z indyka po myśliwsku z grzybami leśnymi

2013-10-11 4:00

Znany kucharz, autor książek kulinarnych i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjacielepoleca.

Składniki dla 4 osób:

Ď 8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry

Marynata:

Ď 1/2 szklanki oliwy z oliwek Ď 1 opakowanie przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat Ď 100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

Ď 1 pokrojona w kostkę cebula

Ď 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Ď 100 g oczyszczonych kurek

Ď 100 g oczyszczonych borowików

Ď 100 ml bulionu Kucharek

Ď 2

Składniki dla 4 osób:

Ď 8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry

Marynata:

Ď 1/2 szklanki oliwy z oliwek Ď 1 opakowanie przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat Ď 100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

Ď 1 pokrojona w kostkę cebula

Ď 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Ď 100 g oczyszczonych kurek

Ď 100 g oczyszczonych borowików

Ď 100 ml bulionu Kucharek

Ď 200 ml czerwonego wina

Ď 2 łyżki miodu pszczelego

Ď 100 ml oliwy z oliwek

Ď Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat

Ď 10 pomidorów cherry

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.

Piątek, 19.20 TVP 1

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki