- Po 50. roku życia metabolizm zwalnia, a zmiany hormonalne utrudniają odchudzanie, ale zbilansowana dieta może pomóc.
- Zrezygnuj z wysoko przetworzonej żywności, tłuszczów trans, słonych przekąsek i nadmiaru alkoholu, które negatywnie wpływają na zdrowie.
Odchudzanie po 50. bywa trudne. Nawet jeśli do tej pory nie było problemu z utrzymaniem sylwetki, z czasem zaczyna się to zmieniać. Wpływ na to, jak się czujemy, ile mamy siły i jak trawimy, mają także hormony. Choć wszystko zależy od indywidualnych potrzeb naszego organizmu i restrykcyjne diety lepiej skonsultować z lekarzem to jest kilka uniwersalnych zasad, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy lub zachować sylwetkę także po 50 roku życia.
Odchudzanie po 50.? Te produkty wyrzuć z jadłospisu
Metabolizm zwalnia, zmiany hormonalne sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, a odchudzanie jest coraz trudniejsze. Organizm kobiety po 50. znacznie się zmienia, jednak to nie powód do tego, by czuć się ociężale i bez sił. Zdrowa i zbilansowana dieta będzie inna dla każdej kobiety i każdego mężczyzny. Nie da się ustalić uniwersalnego jadłospisu dla kobiet po 50. Jednak są produkty, na które organizm w tym wieku bardzo źle reaguje. Efektem może być brak energii, tycie i różnego rodzaju choroby. Dlatego, jeśli chcemy schudnąć lub utrzymać zgrabną figurę po 50 roku życia musimy wyeliminować z diety wysoko nieprzetworzoną żywność. Unikaj zupek i dań typu instant, chipsów i słonych orzeszków. Nie jedz także ciastek z kremem na bazie tłustej śmietany. Najlepiej wyrzuć z jadłospisu wszystko, co zawiera tłuszcze trans. Są one szczególnie groźne dla układu sercowo-naczyniowego, zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy, która może doprowadzić np. do zawału serca i udaru mózgu. Podwyższają także stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi. Podsumowując, aby cieszyć się dobrym zdrowiem także po 50., nie jedz gotowych wypieków i dań typu fast-food, wyrobów czekoladowych, słonych przekąsek oraz twardych margaryn. Kolejnym produktem, który powinniśmy wykluczyć z diety, jest alkohol. Nie tylko utrudnia odchudzanie, ale także źle wpływa na zdrowie. Piwo, wino i kolorowe drinki mają sporo kalorii i znacznie obciążają układ trawienny. Od czasu do czasu kieliszek wina nie zrujnuje naszego zdrowia, ale warto pamiętać o tym, jak alkohol wpływa na nasz organizm. Po 50. nasz organizm nie radzi sobie z jego rozkładem tak dobrze, jak kiedyś. Ponadto nadmierna ilość alkoholu rozszerza naczynia krwionośne i płyn z krwi przechodzi do tkanek, powodując obrzęki. Kobiety po 50. są także narażone na osteoporozę, ponieważ w tym wieku znacznie spada przyswajanie wapnia. Dlatego, aby nie zaszkodzić swoim kościom, powinny unikać szczawianów. Substancje zawarte w szpinaku, rabarbarze, szczawiu, a nawet soku pomidorowym ograniczają przyswajania tego minerału w organizmie.
Jak chudnąć po 50.? Te produkty włącz do jadłospisu
Jeśli chodzi o to, co jeść po 50., by czuć się dobrze w swoim ciele — nie odkryjemy Ameryki. Zamiast białego pieczywa postaw na pełnoziarniste, jednak nie przesadzaj z jego ilością. Zamiast po przetworzoną żywność, sięgnij po świeże produkty. Warzywa, owoce i niskotłuszczowe posiłki. Włącz do diety drób oraz ryby. Zjadaj maksymalnie dwie porcje mięsa w ciągu dnia (włączając w to np. wędlinę). Wybieraj niskotłuszczowy nabiał. Nie zapominaj także o ruchu. Aktywność fizyczna pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy czy ujędrnić ciało, ale także wpływa na dobre samopoczucie. Pamiętaj także, że każda dieta jest zależna od indywidualnych potrzeb organizmu, dlatego dobrze jest skonsultować się ze specjalistą.