Świąteczne pierniczki

i

Autor: shutterstock, Shutterstock

Przepisy na święta

Pierniczki krakowskie, które zachwycają smakiem. Prosty przepis od mistrzyni kuchni polskiej

2024-11-22 14:28

Pierniczki to jeden z kulinarnych symboli świąt Bożego Narodzenia. Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodzi się aromat korzennych przypraw, który otula ciepłem i wprowadza baśniowy klimat. Jeśli szukasz prostego przepisu na korzenne ciastka, możesz skorzystać z receptury sprzed ponad 100 lat. Mamy przepis na pierniki krakowskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Dobry przepis na świąteczne pierniczki to skarb. Nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli, dlatego szukamy idealnych proporcji i receptur. Zaglądając do przepisów sprzed wieków, czasami przeraża nas język i skomplikowany opis, jednak Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nazywana niegdyś królową polskiej kuchni miała niezwykły talent do przekazywania wiedzy. Tak jest również w przypadku przepisu na pierniki krakowskie.

Pierniczki krakowskie, które zachwycają smakiem. Prosty przepis od mistrzyni kuchni polskiej

W książce „Baby, placki i mazurki” wydanej w 1908 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje przepis na pierniki krakowskie. Co ciekawe, choć pierniki kojarzą nam się z korzennymi ciastkami na miodzie, autorka zaleca użycie cukru. Jeśli chcemy, by nasze wypieki były bardziej aromatyczne, możemy zastąpić więc cukier miodem w takich samych proporcjach. W przepisie jest kilka słów i miar, które dziś mogą sprawić odrobinę kłopotu, dlatego w nawiasach podajemy tłumaczenie. W czasach powstania receptury nie było piekarników z regulacją temperatury, dlatego Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nie podaje w ilu stopniach piec ciastka. My radzimy ustawić termostat na 160 stopni Celsjusza.

- Funt (0,5 kg) miałkiego cukru ubić w rondlu na wolnym ogniu ubijaczką od piany z 5 całemi jajami i 3 żółtkami przez 19 minut, tak aby dobrze zgęstniało; gdy wystygnie, wsypać funt (0,5 kg) pszennej mąki, wymieszać dobrze i zagniatać na ciasto. Gdyby się pokazało, że za wolne (jeśli ciast będzie miało za rzadką konsystencję), można dosypać trochę mąki, ale i zarazem równą ilość cukru. Wsypać łyżeczkę pełną od kawy tłuczonych i przesianych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej odrobinę. Gdy ciasto dobrze wyrobione, rozwałkować je na grubość trzonka od noża i krajać na podłużne, czworograniaste tabliczki, lub wycinać foremkami blaszanemi. Postawić na trzy godziny w ciepłem miejscu, aby obeschło, i dopiero wtedy wstawić na blasze, masłem wysmarowanej i mąką posypanej, w ciepły tylko piec, próbując czy już dobre - pisze Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Baby, placki i mazurki”

Historia piernika

Historia piernika sięga starożytności. Wtedy, popularne były ciastka smarowane miodem zwane miodownikami. W jednej z rzymskich książek kucharskich Apicjusza znajdziemy nawet przepis na miodownik z pieprzem, bliski dzisiejszemu piernikowi. Tradycja wypieku najpopularniejszych w Polsce ciastek z miodem i przyprawami przywędrowała do Torunia wraz z pierwszymi niemieckimi osadnikami. Z pewnością przyczyniło się do tego korzystne położenie Grodu Kopernika. Żyzna Ziemia Chełmińska i Kujawy zapewniały dobrą mąkę. A doskonale rozwinięta hodowla pszczół, stały dopływ wybornego miodu. O korzenne przyprawy było łatwo z racji położenia na szlaku handlowym łączącym Lwów z Gdańskiem. Te pyszności wypiekano wielu miastach na świecie. Jednak jedynym znaczącym konkurentem Torunia w rywalizacji o piernikowe pierwszeństwo w Europie była Norymberga. Każde z tych miast zazdrośnie strzegło swoich receptur, czyniąc przy okazji podchody, by poznać sekrety rywala. W końcu, na mocy ugody z 1556 roku, Toruń otrzymał prawo wypieku pierników norymberskich, a Norymberga zaczęła oficjalnie produkować pierniki toruńskie.

ZOBACZ TEŻ: Jarmark świąteczny w Berlinie 2024. Który wybrać? Magiczne miejsca, które otulą cię baśniowym klimatem

Quiz o świątecznych zwyczajach. Kto przynosi prezenty? Test o Aniołkach, Czarownicach i innych Mikołajach
Pytanie 1 z 10
Przynosi prezenty 13 grudnia, przyjeżdża na osiołku i ma na imię:
Nauczycielki życia
Aleks, 47 lat. Nauczycielki życia
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      1. Now Playing
        Up NextAleks, 47 lat. Nauczycielki życia
      2. Now Playing
        Up NextAgnieszka Pietruszka, 56 lat - Trzeba się od siebie ODCZEPIĆ. Nauczycielki życia
      3. Now Playing
        Up NextJola Rydkodym, 65 lat – UDA SIĘ, jeśli pozwolisz. Nauczycielki życia
      4. Now Playing
        Up NextMarysia, 49 lat – Śpiewać naprawdę może KAŻDY. Nauczycielki życia
      5. Now Playing
        Up NextEwa, 42 lata – bez A PO CO CI TO?! Nauczycielki życia
      6. Now Playing
        Up NextMaja Skoczek, 65 lat – przez życie do marzeń. Nauczycielki życia
      7. Now Playing
        Up NextKasia, 49 lat. Nauczycielki życia
      8. Now Playing
        Up NextIlona, 40+ lat. Nauczycielki życia
      9. Now Playing
        Up NextAnna, 67 lat. Nauczycielki życia
      10. Now Playing
        Up NextAlicja, 65 lat. Nauczycielki życia
      11. Now Playing
        Up NextAsia, 49 lat i Dorota, 51 lat. Nauczycielki życia
      12. Now Playing
        Up NextAsia Dyrkacz, 67 lat. Nauczycielki życia
      13. Now Playing
        Up NextDorota Zięciowska, brak metryki. Nauczycielki życia
      14. Now Playing
        Up NextKrystyna, 89 lat. Nauczycielki życia
      15. Now Playing
        Up NextDanka, 62 lat. Nauczycielki życia
      16. Now Playing
        Up NextDiana Giurow, 40 lat. Nauczycielki życia
      17. Now Playing
        Up NextDiana, 40 lat. Nauczycielki życia
      18. Now Playing
        Up NextMirka, 57 lat. Nauczycielki życia
      19. Now Playing
        Up NextHania Piekarska, 72 lata. Nauczycielki życia
      20. Now Playing
        Up NextBogusia, 64 lata. Nauczycielki życia
      21. Now Playing
        Up NextKrystyna, 78 lat. Nauczycielki życia

      Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki