Pikle z kolorowych warzyw [PRZEPIS] - jak przyrządzić, jakie warzywa dodać

2013-07-23 4:00

Pikle z kolorowych warzywKoszt: 10 zł Składniki: 10 dag czerwonej papryki, 10 dag żółtej papryki, 10 dag małych ogórków, 10 dag patisonów, 10 dag różyczek kalafiora, 10 dag różyczek brokułu, 10 dag fasolki szparagowej, 10 dag małych cebulek, 10 dag marchewek, 10 dag minikolbek kukurydzy,  1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Na targu pełno jest pysznych warzyw, które można zachować na zimowe wieczory dzięki zrobieniu przetworów. Powiemy, jak przyrządzić smaczne pikle z kolorowych warzyw.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., niepełna szklanka wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania: Wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na 4 kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki