Przepisy na potrawy z grzybów. Proste, szybkie i smaczne! [ZDJĘCIA i PRZEPISY]

2014-09-26 14:53

Przepyszne przepisy na dania z grzybów część druga. Sprawdź nasze pomysły jeszcze dziś!

Gulasz grzybowy

Składniki:

* 60-80 dag świeżych grzybów

* 10 dag masła

* 10 dag cebuli

* 3 dag mąki

* wywar warzywny

* ząbek czosnku

* słodka papryka w proszku

* kminek

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć grzyby, drobno pokrojoną cebulę, utarty czosnek, sól, kminek i pieprz. Mieszając, czekać, aż grzyby się mocno przyrumienią. Zaprawić potrawę mąką, dodać paprykę, zalać wywarem i zagotować.

Kotleciki z grzybów

Składniki:

* 1 kg świeżych grzybów

* 1 duża cebula

* 4 łyżki masła lub oleju

* 1 czerstwa bułka

* 2 jajka

* 4 łyżki gęstej śmietany

* 2 szklanki bułki tartej

* pęczek koperku

* olej do smażenia

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić i udusić na maśle razem z grzybami. Ostudzone grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów dodać namoczoną bułkę, tyle bułki tartej, aby masa była gęsta, jajka, koperek, śmietanę i przyprawy. Starannie wyrobić masę grzybową, uformować kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Kurki na boczku

Składniki:

* 1 kg kurek

* 30 dag boczku wędzonego

* kminek

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Kiedy wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu, dodać pokrojone kurki. Doprawić kminkiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 minutach zdjąć przykrycie, by odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz też: Spiżarnia Super Expressu: Dania gotowe cz. 1 PAPRYKA w roli głównej

Grzyby zapiekane

Składniki:

* 80 dag grzybów

* 5 dag masła

* 5 dag cebuli

* 1/2 szklanki śmietany

* 4-6 dag sera żółtego

* 2 dag tartej bułki

* sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić w kawałki. Dusić do miękkości z masłem, pokrojoną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos odparować, dodać sól i pieprz, wymieszać, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietaną, posypać startym żółtym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiec.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki