Spiżarnia Super Expressu: Przetwory z grzybów

2014-08-27 4:00

Sezon na grzyby już rozpoczęty! Jak przygotować marynowane grzybki w zalewie? "Super Express" podpowiada!

Podgrzybki marynowane z czosnkiem

Składniki:

2,5 kg podgrzybków

1/4 l octu spirytusowego (10-proc.)

1 l wody

1/2 łyżeczki soli

18 ząbków czosnku

15 ziaren ziela angielskiego

24 ziarna czarnego pieprzu

6 listków laurowych

Sposób przygotowania:

Grzyby z krótko przyciętymi trzonkami dokładnie umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut na wolnym ogniu, odcedzić, przelać wrzątkiem zagotowanym oddzielnie. Czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu włożyć do 6 wyparzonych słoików. Wodę na zalewę zagotować z octem. Słoiki napełnić grzybami, zalać gotującą się marynatą, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz: Przepis na przetwory domowe na zimę - ogórki kiszone z papryczką chilli

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki