Super Eko : Sezon na bób

2014-06-25 4:00

Bób jest smaczny, sycący, a do tego zdrowy. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska, ale jest też doskonałym dodatkiem do potraw.

Fasolki bobu zawierają dużą ilość białka, węglowodanów i niewielką ilość tłuszczu. Dostarczają też solidną dawkę błonnika. Bób obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie, wspomaga i skraca procesy trawienne, pomaga w leczeniu anemii. Wpływa na zwiększenie tempa przemiany materii, co jest szczególnie istotne dla osób chcących obniżyć masę ciała.

Zalecany jest sportowcom, gdyż zwiększa siłą i masę mięśniową ze względu na dużą zawartość białka. Natomiast nie powinny go spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ bób powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Ma też niestety wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni uważać na niego cukrzycy.

Chrupiące placuszki z bobu Składniki

*40 dag bobu

*1 cebula

*2 jajka

*1 szklanka bułki tartej

*1 łyżka masła

*mąka do panierowania

*1/2 pęczka koperku

*olej do smażenia

*łyżka soku z cytryny

*sól

*pieprz

Sposób przygotowania:

Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Zupa wiosenna Składniki

*50 dag bobu

*5 szklanek bulionu

*25 dag ziemniaków

*mała pietruszka

*kawałek selera

*szklanka jogurtu

*3-4 gałązki cząbru

*łyżka masła

*pieprz

*sól

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, bób i zalać gorącym bulionem. Dodać cząber, łyżkę masła i ugotować. Miękkie warzywa zmiksować, dodać sól, pieprz i zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem, podawać z grzankami.

Zielona Pasta z fetą Składniki

*40 dag bobu

*opakowanie serka feta

*1 cebula

*1 łyżka masła

*sól

*pieprz

Sposób przygotowania:

Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Czytaj: GDZIE można GRILLOWAĆ w mieście? Czy można grillować na balkonie, w parku, w lesie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki