Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 26 zł

2013-09-27 4:00

Jak zjeść smacznie i zdrowo? Jak zrobić wystawny obiad, nie rujnując domowego budżetu? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego cyklu prowadzonego przez Roberta Sowę (47 l.). To znany mistrz kucharski. Ma swoje programy telewizyjne, udziela się w rozgłośniach radiowych. To też autor wielu książek kucharskich. Jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.

Ten kulinarny autorytet co piątek udowadnia, że niedzielny obiad wcale nie musi być drogi, a jednocześnie może być wystawny. W naszym cotygodniowym cyklu Robert Sowa specjalnie dla naszych Czytelników publikuje przepisy na smaczne, zdrowe i przede wszystkim tanie zestawy obiadowe.

Przeczytaj koniecznie: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 27zł

Koszt takich zestawów dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. I nie musimy mieć wielkiego kuchennego doświadczenia, aby zadziwić najbliższych.

Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami

SKŁADNIKI dla 4 osób
- 400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
- 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
- 400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę
- 200 ml rosołu z kury Kucharek
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- do smaku: pieprz czarny grubo mielony, sól ziołowa

Sposób przygotowania

Przygotować potrzebne składniki. Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę, soczewicę. Dodać rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.

Zobacz: Kładę jajka na włosy, by rosły mi piersi!

Krem z porów z kminkiem

SKŁADNIKI dla 4 osób
- 2 umyte, pokrojone w plastry pory
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana szalotka
- 1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
- 1 duży pokrojony w kostkę ziemniak
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz biały mielony

Sposób przygotowania

Na maśle obsmażyć pory i szalotkę, następnie wlać rosół, dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito i ponownie zagotować, doprawiając do smaku. Podawać z grzankami serowymi.

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki