Małgorzata Ostrowska żywi się chwastami. Wcina pulpety z pokrzywy, aż miło. "Smaczne, polecam"

Małgorzata Ostrowska, znana z energetycznych występów i charakterystycznego głosu, zaskakuje swoją pasją do kulinariów opartych na dzikich roślinach. Wokalistka nie tylko hoduje chwasty, ale również wykorzystuje je w swojej kuchni, przygotowując między innymi pulpety z pokrzywy. - Bardzo smaczne, polecam - zachwycała się Małgorzata Ostrowska podczas jednej z medialnych audycji.

Małgorzata Ostrowska

i

Autor: AKPA

Zamiast steków i sushi — pokrzywa, mniszek i komosa. Małgorzata Ostrowska, charyzmatyczna wokalistka znana z rockowego pazura, zaskakuje swoją kuchnią opartą… na chwastach. W audycji RMF FM opowiedziała o tym, jak hoduje dzikie rośliny i przygotowuje z nich domowe rarytasy. Wśród jej popisowych dań królują pulpety z pokrzywy. Małgorzata Ostrowska nigdy nie bała się iść pod prąd. Słynie z bezkompromisowego stylu, ostrych tekstów i niepowtarzalnego głosu. Teraz do listy swoich oryginalnych cech może dodać jeszcze jedną: miłość do dzikich roślin. Artystka przyznała, że nie tylko hoduje chwasty we własnym ogrodzie, ale też chętnie włącza je do codziennej diety.

Czytaj więcej: Z glanów robiła szpilki, z koronek bluzy! Nie potrzebowała stylisty – wystarczyły nożyczki, charakter i maszyna po dziadku

- Chwasty są przez nas postrzegane jako niepożądane chwasty. Kiedyś były to bardzo często warzywa, których normalnie używano w kuchni, na wschodzie naszego kraju. Do tej pory bardzo często stosuje się pokrzywy. (...) Wiesz co, pokrzywa to jest taka... Takie bardzo uniwersalne zielsko. Możesz ją jeść i do sałatek na surowo. Możesz parzyć z niej herbatkę. (...) Robię pulpeciki z pokrzywą. Bardzo smaczne, polecam - zdradziła Małgorzata Ostrowska w audycji "Uczta Nakarmionej Stareckiej".

Ostrowska zaznacza, że nie chodzi tu o kulinarną fanaberię czy ekscentryzm na pokaz. Dzikie rośliny jej zdaniem nie tylko są smaczne, ale też mają wysoką wartość odżywczą, często przewyższającą modne warzywa z supermarketu. Szczegóły poniżej.

Małgorzata Ostrowska je chwasty jak warzywa babci. Powrót do kuchni sprzed wieków

Małgorzata Ostrowska nie ukrywa, że jej pasja do naturalnego jedzenia wynika z potrzeby samodzielności, bliskości natury i… sentymentu. W rozmowie pobrzmiewa nuta troski o współczesny świat, w którym ludzie oddalają się od natury. Ostrowska pokazuje, że można żyć inaczej – zdrowiej, ekologiczniej i smaczniej. I że warto spojrzeć na to, co rośnie pod nogami, nie tylko jak na problem ogrodowy, ale jak na potencjał kulinarny.

Ostrowska w rozmowie z RMF-em dzieli się swoim przepisem – choć bez precyzyjnych proporcji, bo - jak mówi - gotowanie to dla niej sztuka improwizacji. Zaczyna się od zbiorów – najlepiej w rękawiczkach, by uniknąć poparzeń. Następnie liście pokrzywy są parzone wrzątkiem, by straciły właściwości drażniące. Potem miksuje je z kaszą jaglaną, przyprawia i formuje małe kuleczki. Zamiast smażenia – gotowanie lub duszenie. – To jest happening, to jest wydarzenie, to jest pewien survival. Ekscytacja płynie z tego, że w ogóle mogę się sama wyżywić – podkreśliła.

Zobacz jeszcze: Ostrowska odsłoniła swoje wdzięki podczas "Szansy na sukces". 66-latka zrobiła show!

Najlepszym dowodem na to, że jej kuchnia jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna, są reakcje najbliższych. W programie „Dzień Dobry TVN” siostra Ostrowskiej, Barbara Aemisegger, z uśmiechem zdradziła: – Ja mam takie zaufanie do mojej siostry, że nawet jakby mi korę z drzewa ugotowała i kazała jeść, to bym to spróbowała - stwierdziła.

Wygląda na to, że chwastowa kuchnia Małgorzaty nie tylko fascynuje, ale i zdobywa serca (i żołądki) tych, którzy jej próbują. Czy pulpety z pokrzywy staną się nowym hitem zdrowej kuchni? Nie wiadomo. Ale jedno jest pewne – dzięki takim osobom jak Ostrowska, zaczynamy inaczej patrzeć na to, co rośnie na obrzeżach naszych trawników.

Zobacz galerię zdjęć: Małgorzata Ostrowska od lat zachwyca

Super Express Google News
Sonda
Czy Małgorzata Ostrowska to dobry wybór na trenerkę "The Voice Senior"?
Małgorzata Ostrowska wyznaje, że brakuje jej przebojowości

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki