Święta Bożego Narodzenia za pasem. Wiedzą to tym również gwiazdy, które chwalą się w Internecie przygotowaniami do gwiazdki. Do wyjątków nie należy Ewa Wachowicz, dawna Miss Polonia, świetna, znawczyni kuchni i jurorka Top Chefa. Wachowicz postanowiła zrobić na święta pierniczki. Postanowiła wrzucić na Instagram zdjęcie dokumentujące jej pracę. Ewa Wachowicz sfotografowała fazę wycinania z ciasta przeróżnych wzorków. Są gwiazdki, żołędzie, serduszka... i jest biust pięknej jurorki! W górnej części kompozycji wkradły się piersi Wachowicz. Naszym zdaniem kradną pierniczkom główną rolę fotografii. Fani uważają podobnie. - Podobno na tym zdjęciu są jakieś ciastka - napisał jeden z fanów. - Piękne zdrowe polskie piersi. Mniam - czytamy w komentarzach. Zdania są podzielone.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) 21 Gru, 2015 o 10:32 PST
Część miłośników Wachowicz komplementuje jej piersi, część jest zniesmaczona ich obecnością na zdjęciu. Biedne pierniczki. Im nikt nie poświęca należytej uwagi, a to one miały być bohaterem fotki. Prawda? Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasteczka Ewy Wachowicz!
1. Masło roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wystudzić.
2. Jajka zmiksować. Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę, przesiać, wymieszać z jajami. Połączyć z wystudzoną słodką masą, ponownie wymieszać i odstawić na 3-6 tygodni do leżakowania - najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.
3. Piernikowego „staruszka” podzielić na kilka części. Rozwałkować jak na pierogi. Mocno podsypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wyciąć serca, anioły, gwiazdki itd. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 15 minut - na złoty kolor.
4. Gotowe pierniczki ozdobić lukrem lub polewą z czekolady (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robi się ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę; aby otrzymać polewę wystarczy roztopić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli wodnej, po czym dodać po łyżce masła i mleka).
5. Do gotowych pierniczków można przykleić orzechy lub migdały.
W przepisie nie ma nic o piersiach. Może to po prostu była improwizacja. Tak czy inaczej, życzymy smacznego!
Zobacz: Ewa Wachowicz: Uwielbiam jądra