Śmierć Witolda Paszta zmieniła wszystko. Grupa VOX wydała ważne oświadczenie

2022-06-22 8:00

Witold Paszt (+68 l.) był założycielem oraz liderem grupy VOX. Śmierć artysty sprawiła, że jego najbliżsi, w tym członkowie zespołu, pogrążyli się w żałobie. Teraz zdecydowali, co dalej z grupą VOX. Czy zespół wciąż będzie istnieć?

Śmierć Witolda Paszta zmieniła wszystko

Autor: instagram/@grupavox Śmierć Witolda Paszta zmieniła wszystko

Witold Paszt: choroba, śmierć

Witold Paszt przez ostatnie miesiące swojego życia zmagał się z problemami zdrowotnymi. Chorował na COVID-19 i, jak sam mówił, w pewnym momencie wykonanie kilku kroków stało się dla niego wyzwaniem. Względy zdrowotne sprawiły, że Witold Paszt nie wystąpił w finale "The Voice Senior", a jego córka - menedżerka grupy VOX - mówiła o tym, że potrzebuje on rekonwalescencji.

Niestety, muzyk nigdy nie odzyskał sił. Witold Paszt zmarł 18 lutego 2022 roku w wieku 68 lat. Bliscy artysty, w tym członkowie założonej przez niego grupy VOX, pogrążyli się w żałobie.

Grupa VOX po śmierci Witolda Paszta. Co dalej?

Kilka miesięcy po śmierci Witolda Paszta, 21 czerwca, w sieci pojawiło się oświadczenie opublikowane przez pozostałych członków grupy VOX, którą założył. Co dalej z zespołem - czy będzie kontynuować działalność i pod jaką nazwą?

"Kochani, wraz z odejściem nieodżałowanego założyciela i lidera grupy VOX, Witolda Paszta, zmieniło się wszystko i nic nie będzie już takie samo. VOX nigdy nie zabrzmi już tak, jak dotąd" - czytamy w oświadczeniu na Instagramie.

Członkowie zespołu podkreślili, że Witold Paszt był jego członkiem przez 43 lata. Z szacunku do dokonań artysty oraz faktu, że po śmierci lidera w grupie VOX nie ma już żadnego członka z jej pierwotnego składu, zdecydowano, że zespół zmieni nazwę, a także zaprezentuje słuchaczom nowe brzmienia.

"W uznaniu 43-letniego przemożnego wkładu Witka w dorobek zespołu, z szacunku dla Jego bezkompromisowego ucha oraz faktu, że był on ostatnim członkiem oryginalnego składu VOX, koledzy zdecydowali, że od teraz będą koncertowali pod NOWYM SZYLDEM, z NOWYM BRZMIENIEM, odświeżonym repertuarem i NOWĄ NADZIEJĄ na to, że piosenki VOX nadal będą niosły Wam radość. Byli członkowie zespołu grają od teraz jako NOWY VOX" - dowiadujemy się.

Przy okazji członkowie zespołu zdradzili, że NOWY VOX przygotowuje niespodziankę dla fanów. Jesteście ciekawi, co to takiego?

Czy znasz muzykę zespołu Vox?
Pogrzeb Witolda Paszta z zespołu VOX