W wieku 80 lat w Berlinie zmarł Kadir Nurman. Turecki imigrant jest uznawany za twórcę jednego z najpopularniejszych dań w Europie - kebaba.
Nurman swój pierwszy kebab-bar otworzył w Berlinie w 1972. To on opracował technikę sprzedawania kawałków grillowanego mięsa w płaskiej bułce.
Imigrantowi udało się doskonale wstrzelić w rodzący się w Berlinie trend - mieszkańcy dużych miast zamiast przygotowywać coś w domu, woleli zjeść coś szybkiego po drodze.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-zmarl-tworca-kebaba,nId,1049242?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Kadir Nurman swój pierwszy bar z kebabem otworzył w Berlinie w 1972. To właśnie Nurmanowi zawdzięczamy technikę sprzedawania kawałków grillowanego mięsa w płaskiej bułce.
Zobacz: Kraków. Zwyrodnialec zabił Dawida i poszedł na kebab
Imigrant z Turcji wstrzelił się idealnie w rodzący się w Berlinie trend - ludzie nie mieli czasu przygotowywać jedzenia w domu i dlatego woleli zjeść coś szybkiego po drodze.
Kebab stał się jednym z najpopularniejszych dań na świecie, w Polsce także. Tani (bo ceny zaczynają się już od 7 złotych), smaczny, ale niestety niezbyt zdrowy...