chleb, kromka, pieczywo, kanapa

i

Autor: Andrzej Bęben

Dieta kontra rak

Warto jeść czerstwy chleb? Anglicy zalecają profilaktycznie skrobię oporną

2022-07-28 18:33

Skrobia to wielocukier, zwany także polisacharydem. I dlatego żywność ją zawierająca raczej nie jest zdrowa dla chorych na cukrzycę. Jednak dla diabetyków nieszkodliwa (w umiarze) jest już żywość, w której jest tzw. skrobia oporna. Co ważne, kolejne badania, tym razem naukowców z Uniwersytetu w Leeds wykazały, że taka skrobia zmniejsza ryzyko zapadnięcia na nowotwory o ponad 60 proc. Czymże jest skrobia oporna? Z czym, a raczej w czym, się ją je?

To polisacharyd, który przechodzi przez jelito cienkie, a następnie fermentuje w jelicie grubym, gdzie stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Szerzej informuje o tym poradnikzdrowie.pl, w którym (w 2020 r.) podkreślono, że „W ostatnich dekadach skrobi opornej i jej potencjalnemu wpływowi na zdrowie poświęca się wiele uwagi. Wykazano, że skrobia oporna spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do dobrego stanu zdrowotnego jelita grubego, zapobiega chorobom zapalnym jelit i chroni przed nowotworem jelita grubego okrężnicy – czwartej na świecie przyczyny zgonów”. Naukowcy z Leeds nie stawiają tak jednoznacznych tez. Podkreślają, że „może chronić”, co dokładnie opisano w periodyku naukowym „Cancer Prevention Research” („Badania profilaktyki nowotworów”). To efekt 20 lat pracy badawczej obejmującej tysiąc uczestników z całego świata.„Uważamy, że oporna skrobia może zmniejszyć rozwój raka poprzez zmianę bakteryjnego metabolizmu kwasów żółciowych i zmniejszenie tych rodzajów kwasów żółciowych, które mogą uszkadzać nasze DNA i ostatecznie powodować raka (…). Jednak wymaga to dalszych badań – zastrzega prof. John Mathers, profesor żywienia człowieka na Uniwersytecie w Newcastle.

Badania kontrolne po COVID-19 – jakie wykonać?

Badania prowadzono w latach 1999-2005 w grupie 918 osób z zespołem Lyncha. Jest on jedną z najczęstszych znanych predyspozycji genetycznych do raka jelita grubego. Ci, którzy odziedziczyli geny zespołu Lyncha, mają znacznie zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także raka żołądka, jajnika, trzustki, prostaty, dróg moczowych, nerek, jelita cienkiego i mózgu. Uczestnicy zostali losowo przypisani do jednej z dwóch grup. W jednej 463 osobom podawano dziennie dawkę 30 gramów sproszkowanej opornej skrobi w przez dwa lata (tyle jej jest w niedojrzałym bananie) – oczywiście nie wiedzieli, że jest to wielocukier. W drugiej grupie 455 osób z zespołem Lyncha przyjmowało codziennie placebo, które wyglądało jak sproszkowana skrobia, ale nie zawierało aktywnych składników.

Obie grupy były następnie obserwowane w 10 lat po zakończeniu badań. „W okresie obserwacji odnotowano tylko 5 nowych przypadków raka górnego odcinka przewodu pokarmowego wśród 463 osób, które przyjęły oporną skrobię. Jest to w porównaniu z 21 przypadkami raka górnego odcinka przewodu pokarmowego wśród 455 osób w grupie placebo – dość znacząca redukcja” – napisali w badacze w „CPR”. Będzie przełom w profilaktyce nowotworowej? Trzeba czekać kolejne lata na kontynuację/weryfikację badań. Mieć należy nadzieję, że naukowcy szybko otrzymają granty na kontynuację pracy badawczej...

Już teraz warto jeść to, co ma w sobie skrobię oporną. Nie brakuje na rynku suplementów diety z nią jako składnikiem głównym. Dietetycy zachęcają, gdy tylko jest taka możliwość, by decydować się na produkty naturalne zawierające „dobrą” skrobię. Zalecają, by ziemniaki, makaron, ryż i kasze schłodzić i następnego dnia dopiero jeść, odgrzane lub na zimno. Wówczas dochodzi do czerstwienia produktu, wskutek czego powstaje skrobia oporna. Może taką żywność (i kilkudniowy, czerstwy chleb) nie jest aż tak smaczna, jak świeża, ale jest za to zdrowa. I z pewnością smaczniejsza od suplementów diety, które brytyjscy naukowcy podawali przez lata ochotnikom.

Sonda
Ile wydajesz na jedzenie miesięcznie (dla jednej osoby)?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły