Skandal w seminarium Orchard Lake. Sekretariat kard. Stanisława Dziwisza wydał oświadczenie

2021-06-10 12:13
Kardynał Stanisław Dziwisz
Autor: Łukasz Gągulski/SUPER EXPRESS Kardynał Stanisław Dziwisz

Telewizja TVN24 opublikowała reportaż dotyczący skandalu w amerykańskim seminarium Orchard Lake. Rektor tego seminarium ks. Mirosław Król został oskarżony przez kleryków o molestowanie oraz dokonywanie napaści seksualnych. Z księdzem Królem miał współpracować między innymi kard. Stanisław Dziwisz, który według autorów reportażu pomagał w przenoszeniu sprawiających problemy kleryków z Krakowa do seminarium w Orchard Lake. Sekretariat byłego metropolity krakowskiego wydał oświadczenie w tej sprawie.

Zgodnie z ustaleniami dziennikarzy programu "Czarno na białym" TVN24, kard. Dziwisz miał brać udział w procederze przenoszenia stwarzających problemy kleryków z Krakowa do seminarium w amerykańskim Orchard Lake. Rektorem tego seminarium jest pochodzący z małopolskiej wsi Stawisza (gm. Uście Gorlickie) ks. Mirosław Król. Został on oskarżony przez kleryków o molestowanie i dokonywanie napaści seksualnych. Obecnie duchowny przebywa na urlopie. Bliskim znajomym księdza Króla ma być kard. Stanisław Dziwisz. Hierarcha brał między innymi udział w uroczystości odsłonięcia w Stawiszy kaplicy i pomnika Jana Pawła II. Uroczystość odbyła się w sierpniu ubiegłego roku, a obecny był na niej również ks. Król. Dzisiaj (10 czerwca) sekretariat kardynała Stanisława Dziwisza wydał oświadczenie w sprawie oskarżeń byłego metropolity krakowskiego o związki ze skandalem w Orchard Lake. W bardzo krótkim, zawierającym tylko dwa zdania oświadczeniu czytamy, że kardynał nie będzie się odnosił do treści reportażu pt. "KRÓLestwo", a związki kard. Dziwisza z ks. Królem wynikały wyłącznie z pełnionej przez hierarchę funkcji w Kościele. Śledztwo dotyczące seminarium w Orchard Lake toczy się obecnie w biurze prokuratora generalnego stanu Michigan.

PRZECZYTAJ: Policjanci z Myślenic i Bochni uratowali pechowego motocyklistę. Przeleżał w rowie pięć dni [ZDJĘCIA]

- Ksiądz Kardynał nie będzie komentował i odnosił się do reportażu dotyczącego Orchard Lake. Jeśli chodzi o kontakty z ks. Mirosławem Królem, to wynikały one – podobnie jak w przypadku innych osób sprawujących urzędy kościelne – z obowiązków związanych z funkcją pełnioną przez Księdza Kardynała w Kościele - brzmi treść oświadczenia umieszczonego na stronie internetowej archidiecezji krakowskiej.

ZOBACZ: Koszmar przy szkole w Krakowie: Mężczyzna obnażał się przed dziećmi. Pedofil grasuje nad Białuchą?

Łoś biegał po Krakowie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE