Potężne kolejki po pączki! Cukiernie w Katowicach i Sosnowcu w oblężeniu! [ZDJĘCIA]

2019-02-28 17:23

Tłusty Czwartek jak co roku zaskoczył cukierników. Kolejki po ukochane słodkości ciągną się przez całe ulice. Stoi młodzież, stoją dorośli. Nikt nie zatrzyma się w pochodzie po setki kalorii.

28 lutego od samego rana trwało oblężenie w cukierniach i hipermarketach. Sprzedawcy pracowali w pocie czoła, jednocześnie w myślach licząc zyski. Tłusty Czwartek jak zawsze spowodował eksplozję zainteresowania wszelkimi słodkościami. Nikt nie stoi w kolejce po jednego pączka - wszyscy, gdy już dojdą do kasy, kupują całe kartony. Dla siebie, dla rodziny, dla znajomych. Pączkowa rewolucja ogarnia ulice i prosto z cukierni przenosi się do mieszkań.

Tłusty Czwartek - Skąd to szaleństwo?

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem - rozpoczyna również ostatni tydzień karnawału. Przypada na 52 dni przed Wielkanocą, dlatego jest to "święto" ruchome. Wywodzi się z pogańskich tradycji. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Często zapijano je sporymi ilościami alkoholu. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

W naszej Ojczyźnie zwyczaj jedzenia słodkich pączków przyjął się dopiero w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

>>> Mieszkaniec Katowic nagrał złodziei samochodów! Znów uderzyli w to samo miejsce [WIDEO, ZDJĘCIA]

>>> Katowice: To oni narysowali genitalia na figurze Chrystusa! Rozpoznajesz ich? [WIDEO]

Na Śląsku pączki określa się mianem krepli. Słowo "krepel" pochodzi prawdopodobnie ze średniowiecza i oznacza smażone ciasto. Dopiero później słowo ewoluowało i w języku śląskim oznacza pączka. Ale nia jakiegoś niezwykłego - to musi być tradycyjny, z "marmoladom" posypane cukrem pudrem. Wikipedia wskazuje wprost - Krepel to pulchny, drożdżowy kołocz ze můnki pszynnyj we ksztołće źdźebko plaskatyj kugle. Nojczyńśćij filůngůma kreplůw sům kůnfitury, dżym abo uowoce, nale tyż likwor, puding, szlagzana lebo ańi kyjza. Oprócz pączków furorę robią także faworki, zwane chruścikami, czyli chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. 

Zobacz takżeKatowice: Uderzył furtkę szlabanem! Policja szuka sprawcy [WIDEO]

ZOBACZ WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki