Chemik ze szkoły pokazał, jak czyścić przypaloną patelnię. Po spaleniźnie nie ma śladu
Przypalona patelnia to częsty problem w kuchni. Niektóre potrawy szybko przywierają do powierzchni i wystarczy dosłownie sekunda, by powłoka pokryła się spalenizną. Czyszczenie przypalonych naczyń nie jest ani łatwe, ani przyjemne. Spalenizna ma tendencję do przywierania i wżeranie się w powierzchnię patelni. W takim przypadku aż się prosi o jej zeskrobanie. To jednak bardzo poważny błąd, który może skończyć się zarysowaniem powłoki patelni, a w konsekwencji jej zniszczeniem. Specjaliści podkreślają, że do czyszczenia przypalonej patelni najlepiej sprawdzą się delikatne środki, które skutecznie rozpuszczą spaleniznę. To najbezpieczniejszy sposób na czyszczenie przypalonych naczyń.
Pamiętaj, że spaleniznę należy czyścić od razu. Im większa warstwa, tym trudniej będzie ją doczyścić. Nauczyciel chemii z mojego liceum powtarzał, że gotowanie to w dużej mierze procesy chemiczne. Tak samo czyszczenie i zmywanie. Zatem, aby skutecznie pozbyć się spalenizny należy przeprowadzić chemiczną reakcję. Chemik pokazał nam, że do czyszczenia spalenizny może wystarczyć cebula. Świetnie niweluje ona przypalenia oraz sprawia, że łatwo odchodzą od powierzchni. Wystarczy. że przekroisz jedną cebulę na pół i przetrzesz nią spaloną powierzchnię. Jeżeli zabrudzenia są duże to możesz nalać do patelni niewielką ilość wody i wrzucić pokrojoną cebulę. Całość gotuj przez kilka minut. Cebula sprawi, że spalenizna zacznie płatami odchodzić od powłoki patelni. Wystarczy ją umyć płynem do naczyń i będzie jak nowa.
Domowy sposób na czyszczenie przypalonej patelni
Do czyszczenia przypalonej patelni często polecane są kwasowe roztwory. W domowych zaciszu należą do nich ocet, sok z cytryny oraz kwasek cytrynowy. Wszystkie te preparaty pomogą w usuwaniu spalenizny. Zalej lub posyp przypalone miejsca, odczekaj kilka godzin i umyj patelnię pod bieżącą wodą.